ארה"ב - מגוון מוצרי עוף מוכנים לאכילה עבור השוק המוסדי של חברת Tyson. ארבעה מקרים מדווחים כולל מקרה מוות אחד
קנדה - טלטלי קישוא של חברת Veg Pak תחת המותג Harvest Fresh. אין תחלואה מדווחת
קנדה - מגוון מוצרי מעדניה שנמכרו ברשתות שיווק שונות המכילים ברוקולי. אין תחלואה מדווחת
קנדה, דנמרק וגרמניה - גבינת פורטר של חברת Tree of Life תחת המותג Cahill's. אין תחלואה מדווחת
דנמרק - נקניק חזיר מצונן במותג הפרטי של Coop. שם היצרן לא פורסם.
ארה"ב - קימצ'י כרוב של חברת Five Thousand Years Food. החיידק נמצא בסביבת העבודה. לא דווח על תחלואה
צרפת - פילה דג haddock (חֲמוֹר הַיָם) מצונן של חברת Fournier Fils
צרפת - פילה מקרל עם בצל מצונן של חברת Fournisseur Saumextra
צרפת - "סלט" של חוטמים וראשים של חזיר של חברת Charcuterie du Nébouzan
ניו זילנד - נבטי שעועית תחת המותג Spring Life וסלט מנגו עם נבטים תחת המותג Pams של חברת Living Foods
צרפת - טרין ארנבת עם אגוזי לוז וקורנית של Salaisons de la Haute Ardèche
סלמונלה - ריקולים שונים
ארה"ב - מוצרי חסילונים מבושלים וקפואים של חברת Avanti Frozen Foods תחת מספר מותגים. עד כה שישה אנשים חלו
צרפת - נקניקיות מרגז מצוננות מוכנות לצליה של חברת Pierrat
ארה"ב - מגוון תבלינים של חברת McCormick
בלגיה - נקניק בסגנון ספרדי תחת המותגים Caula ו-Le Catalan
צרפת - נקניק כבד של Intermarché Seysses
גרמניה - ביצי שליו חופש של Kwetters
ארה"ב - חטיפי צ'יפס בטעם ברבקיו של חברת Ballreich's Snack Food
חיידקי א. קולי השייכים לזני ה-STEC - ריקולים שונים
בלגיה וצרפת - מולים ארוזים הנמכרים בחנויות שונות תחת המותגים Les Viviers d'Armor ו-L'Atelier Poissonnerie
ארה"ב - בשר בקר טרי של Greater Omaha Packing Company
בלגיה - מוצרי בקר טחון גולמיים המשווקים ברשת Cora
בריטניה - הרעלה המונית בחתולים עקב מיקוטוקסין במזון יבש
מזה מספר חודשים בתי חולים וטרינרים ברחבי בריטניה מקבלים לחדרי המיון חתולים הסובלים מהמחלה הנדירה והקטלנית
פנציטופניה. עד היום נרשמו 340 מקרי מוות ועוד מספר מאות חתולים חולים. בפרסום של בית החולים הווטרינרי המלכותי של לונדון (RVC) נאמר כי הם מעריכים שהמספרים גבוהים בהרבה.
חקירה אפידמיולוגית הובילה למספר מזונות יבשים לחתולים המיוצרים על ידי חברת Fold Hill Foods תחת מספר מותגים. דגימות מהמוצרים הראו נוכחות של רעלן העובש trichothecen המיוצר על ידי מספר סוגי עובשים, בעיקר פוזריום.
המקור לרעלן במוצרים אלה הוא על פי רוב מאחד הדגנים או הקטניות במוצר, לעתקים קרובות תירס. הרעלן מתפתח עוד בשדה בעקבות שינויי מזג אוויר המאפשרים התפתחות של עובשים מחוללי רעלנים. רעלני עובש נוספים המיוצרים על ידי מספר זני עובש, ביניהם מיני אספרג'ילוס, גורמים למגוון פגיעות בבעלי חיים.
רעלני עובש במזון בע"ח בישראל כפופים לחוק המספוא ורמתם המירבית המותרת בחומרי גלם ומוצרים סופיים נקבעה בדין. יחד עם זאת, אין חובת בדיקה והאחריות להבטיח מזון חופשי מרעלנים היא של היבואנים והיצרנים.
באותו עניין, חברת Sunshine Mills בארה"ב הכריזה על ריקול של מספר מותגי מזון יבש לכלבים בעקבות מציאת רמות אסורות של רעלן העובש אפלטוקסין במוצרים. רעלן זה רעיל מאד עבור חיות מחמד וגורם לפגיעה קשה בכבד אשר עלולה אף לגרום למוות.
ארה"ב - התפרצות של א. קולי בפארק מים
לשכת הבריאות במדינת מיסיסיפי מדווחת על התפרצות של תחלואה מהחיידק א. קולי מזן O157:H7 בקרב אנשים שבילו בריזורט קמפינג השייך לרשת Jellystone Park על שם יוגי הדב.
החולים מדווחים על שחיה בבריכה ובילוי במתקן המזרקות. הבריכה ומתקן המזרקות נסגרו והחקירה נמשכת.
קנדה - הפטיטיס A ממנגו קפוא
שלטונות קנדה הצליחו לקשור בין שלושה מקרי תחלואה בדלקת כבד נגיפית מסוג A לבין צריכה של מוצרי מנגו קפוא. מדובר בריקול של ארבעה מותגים שונים המיוצרים על ידי חברת Nature's Touch. המנגו חתוך לקוביות וארוז באריזות גמישות להקפאה.
ניתן לצפות להרחבת הריקול מכיוון שחברה זו משווקת גם מנגו קפוא לענף ה-food service.
הנגיף גורם לדלקת כבד זיהומים אשר בדרך כלל חולפת תוך מספר שבועות, אך באנשים עם מחלות רקע ובקשישים המחלה עלולה להיות קטלנית.
ארה"ב - התפרצות E. coli מזן O121 מאכילת בלילה להכנת עוגה
המרכז לבקרת מחלות (CDC) בארה"ב מצא קשר בין שישה עשר אנשים שחלו מחשיפה לאותו זן של א. קולי, שבעה מאושפזים ואחד מהם במצב קשה. חלק מהחולים דיווחו שהם הכינו עוגה ואכלו מהבלילה, אך המקרה לא נקשר לבלילה מסוימת. חלק דיווחו על שימוש בתערובת מסחרית להכנת עוגות וחלק דיווחו על הכנת התערובת בעצמם.
החוקרים עדיין מנסים לפצח את התעלומה ובינתיים מזכירים שקמח לבן יכול להיות מקור לחיידקי א. קולי ושאין לצרוך מוצרים המכילים קמח שלא עברו בישול/אפיה כנדרש.
הינשוף ממשיך לעקוב.
אוסטרליה - הרעלה של כלבים מאכילת בשר סוס
מעל עשרים כלבים מתו ועשרות חלו בעקבות חשיפה לחומר הרעיל אינדוספצין דרך המזון. החומר הוא חומצה אמינית טבעית אשר פוגעת בכבד של כלבים. מקור הרעלן הוא במיני צמחי ניל (indigofera) הצומחים בצפון אוסטרליה.
הכלבים שנפגעו אכלו מוצרים המכילים בשר סוס שמקורו בסוסים שאכלו מהצמחים במרעה והרעלן נצבר בבשרם.
לא נקשר לאירוע מוצר מסוים, אך ככל הנראה מדובר בכלבים שצורכים מזון לכלבים מבשר טרי.
מחקר חדש - סיכויים גדולים יותר לקבל הרעלת מזון בלילה?
מחקר חדש המתפרסם בכתב העת Cell מגלה שייתכן קשר בין הסיכוי לחלות במחלה מדבקת המועברת באמצעות מזון לבין השעה ביממה בה המזון הנגוע נאכל.
פרופ' ג'ון ברוקס וקבוצת חוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת טקסס חקרו את הפעילות של מערכת החיסון במעיים של עכברים. הם מצאו כי חיידקי המעיים המועילים נצמדים לתאי אפיתל המעי ומעודדים שחרור של חומרים אנטיבקטריאלים טבעיים, אשר מסייעים לעכבר להתמודד עם פתוגנים כגון סלמונלה.
מסתבר שפעילות זו מוגברת בשעות הלילה, שעות הפעילות הטבעיות של מכרסם זה, וכבויה בשעות היום, כשהעכברים ישנים. הם אף ניסו להדביק את העכברים בסלמונלה בשעות שונות של היממה ומצאו שהתחלואה נמוכה יותר כשהפתוגן מוכנס בשעות הלילה, כשקיימת הפעילות האנטימיקרוביאלית הלילית.
הנחת החוקרים היא, שקיים תאום ריתמי המושפע משעות אור המגביר באופן טבעי את ההגנה בשעות בהן החיה פעילה ואוכלת. הם מניחים שאצלנו, בני האדם, אשר חיים על פי מחזוריות שעון ביולוגי של ערנות ביום ושינה בלילה, התופעה הפוכה. הם אף מצביעים על העובדה שנמצא כי אנשים עם הפרעות שינה נוטים לחלות יותר בזיהומי מעיים.
הינשוף פעיל בעיקר בלילה, אז המערכת עוד לא גיבשה תכנית פעולה אישית בעקבות ממצאים אלה...
ארה"ב - הרעלת א. קולי במסעדה
רשויות הבריאות במדינת אילינוי מצאו קשר בין התפרצות של א. קולי לבין אכילה בסניף של רשת המסעדות Portillo's בפרוור של שיקגו, גלנדייל הייטס.
נכון לפרסום הכתבה נרשמו ארבעה חולים, אחד במצב קשה. לא פורסם הזן של החיידק, אך ניתן להניח שמדובר באחד מזני ה-STEC של חיידק זה.
אוסטרליה - הפטיטיס A מתמרים ירדנים
שלטונות אוסטרליה מזהירים מצריכת תמרים מזן מג'הול אשר יובאו לאוסטרליה מירדן. נמצא קשר בין שלושה מקרי הפטיטיס A לבין התמרים. התמרים שווקו על ידי חברת Picky Eaters תחת המותג Jordan River.
בבדיקה גנטית של זן הנגיף אשר פגע בחולים נמצאה התאמה לזן שהיה מעורב באפריל בהתפרצות דומה באנגליה, וכך הצליחו לאתר את המקור. באפריל נפגעו עשרות אנשים מצריכת תמרים והשלטונות הצליחו לבודד את הנגיף מהתמרים עצמם.
נגיפי הפטיטיס A יכולים להגיע למזון שלנו רק מזיהום צואתי של בני אדם. במקרה זה המקור יכול להיות חשיפה לביוב או היגיינה אישית של עובדי הגדיד ו/או בית האריזה. ראוי לציין שמקובל להשקות תמרים עם מי קולחין, אך הדבר אמור להיעשות באופן מבוקר וללא מגע בין המים לפרי. מניעת מגע בין פירות לבין מי קולחין נובעת ממשנה זהירות, הרי שאם מי הקולחין טופלו כראוי, לא אמור להיות בהם נגיפי צואת אדם.
הינשוף מדגיש כי אירועי בטיחות מזון מזיהום ביולוגי בתמרים הם מאד נדירים.
מחקר - תגלית שעשויה להוביל לפיתוח חיסון נגד נורו-וירוס
נגיפי נורו הם אחד הגורמים החשובים ביותר על כדור הארץ לתחלואת מעיים העוברת במזון. אמנם לא מדובר במחלה קשה על פי רוב, אך היא מפושטת ומדבקת מאד וגורמת לנזקים כלכליים אדירים הנובעים מאבדן ימי עבודה, סגירת מקומות ציבוריים ומבצעי חיטוי יקרים.
חוקרים במרכז הרפואי האוניברסיטאי Vanderbilt בשיתוף ביה"ס לרפואה Baylor ביוסטון, טקסס, הצליחו לבודד נוגדנים ספציפיים נגד הנגיף ומספר חיסונים כבר נמצאים בשלב המחקר הקליני. האתגר בפיתוח חיסון הוא במגוון הגדול של הווריאנטים בהם מופיעים נגיפים אלה. פריצת הדרך באה כשגילו קבוצת נוגדנים המזהה מגוון זנים בו זמנית, דבר המאפשר יצירת "חיסון על" המסוגל להתמודד עם רוב זני נגיפי הנורו.
ארה"ב - ריקול של מזון תינוקות עקב מחסור בברזל
מנהל המזון והתרופות האמריקאי ציווה לבצע ריקול של מוצרי מזון לתינוקות תוצרת Hipp אשר יובאו לארה"ב מאירופה באמצעות אתר מכירות אונליין. בנוסף לעובדה שהחברה לא רשמה כנדרש את המוצרים לפי דרישות ה-FDA (תהליך המכונה pre market notification), נמצאו בו רמות ברזל הנמוכות מהתקן.
ההתייחסות לרמת הברזל הנמוכה נובעת מהעובדה שחלק מהמוצרים בריקול משווקים כתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) שאמורה להכיל את כל צרכיו התזונתיים של התינוק, ללא כל תוספת.
ייבוא מזון המוזמן דרך האינטרנט, אשר מגיע בדואר, מהווה אתגר עבור הרגולטור, ובמקרה זה מדובר למעשה בהברחה.
סינגפור והונג קונג - דייסת אורז לתינוקות עם רמה חריגה של ארסן
משרדי הבריאות בסינגפור והונג קונג הודיעו על ריקול של דייסת אורז לתינוקות אשר יובאה מאוסטרליה. בבדיקות מעבדה שנעשו בסינגפור נמצאה רמה חריגה של ארסן בדייסה המיוצרת על ידי החברה האוסטרלית Bubs Organic.
באתר החברה באוסטרליה אין אזכור של האירוע.
נוכחות של רמות חריגות של ארסן בדייסות לתינוקות היא בעיה מוכרת ונמצאת במעקב של שלטונות בריאות רבים בעולם. בעקבות ממצא של מחקר אמריקאי שמצא ש-64% מהדייסות לתינוקות בארה"ב מכילות רמה גבוהה של ארסן, מנהל המזון והתרופות פרסם קווים מנחים בנדון ובעקבות ההמלצות שיעור החריגות פחת באופן משמעותי.
ארה"ב - ריקול של מוצר עוף מוכן לבישול בעקבות התפרצות סלמונלה
המרכז לבקרת מחלות בארה"ב (CDC) הבחין בהתפרצות של סלמונלוזיס בקרב 28 אנשים משמונה מדינות. כולם נושאים את אותו סרוטיפ של ס. אנטריטידיס.
ראיונות עם החולים הובילו למוצר משותף: חזה עוף גולמי ממולא בגבינה ומצופה בפירורי לחם מוזהבים. המוצרים נמכרים קפואים ומוגדרים כמוצר גולמי המחייב בישול יסודי (לא במיקרוגל).
המוצרים מיוצרים על ידי Serenade Foods ונמכרים תחת מספר מותגים. בבדיקות מעבדה נמצא החיידק במוצרים והוכרז על ריקול.
נראה, שעל אף האזהרה על האריזה שמדובר במוצר גולמי מהחי המחייב בישול יסודי והנחיה מפורשת לא לחמם במיקרוגל, המראה של פירירי הלחם המוזהבים הטעה את הצרכנים. זו דוגמה למקרה בו ניתוח הסיכונים היה יכול לזהות את התרחיש כמקרה של "שימוש לרעה שלא בכוונה" (unintentional misuse).
ניגריה - עשרים וארבעה הרוגים באירוע הרעלת מזון
סוכנות הידיעות AfricaNews מדווחתת על מקרה טרגי בו 24 בני משפחה החיים בכפר Danzanke בצפון מערב ניגריה נהרגו מאכילת מזון שבושל בטעות עם חומר דשן במקום מלח. רק שתי נשים שרדו את הארוחה.
ארה"ב - פוענחה התפרצות בבית חולים באלסקה
בעקבות דיווח על 80 עובדי בית החולים South Peninsula בעיר הומר, אלסקה, אשר חלו בהרעלת מזון, שלטונות הבריאות באלסקה ערכו תחקיר אפידמיולוגי.
התחקיר העלה שהעובדים נפגעו מהרעלת קלוסטרידיום פרפרינג'נס מאכילת כריך "קובני". זהו כריך שמקורו בדרום פלורידה אשר נאכל בקרב פועלים קובנים והפך לפופולרי בכל רחבי ארה"ב, עד כדי אלסקה, מסתבר.
אחד ממרכיבי הכריך הוא לפעמים חזיר מפורק, מבושל ומצונן (pulled pork), וזהו המרכיב שגרם, ככל הנראה, להרעלה במקרה זה.
הינשוף מזכיר שהרעלות הנגרמות מהחיידק קלוסטרידיום פרפרינג'נס בדרך כלל קשורות לתהליכי "בשל-צנן" בהם מזון מבושל מקורר לאט מדי. החיידק מופיע בצורת נבג שלכשעצמו בלתי מזיק, אך הוא אינו נהרס בבישול שלא מגיע ל-121 מע"צ. כשמקררים את המזון המבושל, החיידק חוזר מצורת הנבג המוגנת וצורה הוגטטיבית, אשר גורמת למחלה. זו הסיבה שחשוב לשבור את המיתוס הקובע שאסור לשים מזון חם במקרר ולעודד אנשים לקרר מזון מבושל כמה שיותר מהר, או לשמור אותו חם עד לאכילה.
נזכיר שעל פי החוק חברת הסעדה המעוניינת לבצע תהליכי "בשל-צנן" מחויבת בהיתר מיוחד ברישיון ובמקרר משב (blast chiller). הדין מחייב הגעה ל-5 מע"צ בתוך שעתיים או פחות.