צור קשר
דלג על צור קשר
צור קשר
סגירה

צור קשר

checked
כניסה לאתר
דלג על כניסה לאתר כניסה לאתר
סגירה

כניסה לאתר

    .

    חדשות מהינשוף גיליון 100

    21/03/2020


    COVID-19 (קורונה וירוס) ובטיחות מזון


    corona
    ההשפעה של הפנדמיה העולמית עד כה על שרשרת אספקת המזון העולמית, קשורה בעיקר למחסור בכוח אדם בגלל הדבקה ו/או בידוד. נושא זה אינו קשור לבטיחות מזון. 

    מבחינת בטיחות מזון יש שתי שאלות גדולות, ותשובות חד משמעיות, אין. 

     

    • השאלה הראשונה היא, האם אדם יכול להידבק מאכילת המזון שלו? כלומר, האם הקורונה החדשה יכולה להיות food-borne? בתוך כך, ניתן גם לשאול אם אדם חולה מפריש את הנגיף בצואה באופן שיכול לגרום להדבקה פיקו-אורלית?
    • השאלה השניה היא, האם אדם יכול להידבק ממגע עם המזון שלו? כלומר, האם ההדבקה הנשימתית יכולה להתרחש מנגיפים שהגיעו למזון באמצעות נשא שבא במגע עם אותו המזון? האם מזון המונח על משטח נגוע יכול לשאת עליו את הנגיף?


    לגבי השאלה הראשונה, נכון לפרסום גיליון זה, העמדה של מנהל המזון והתרופות ושל המרכז לבקרת מחלות בארה"ב היא, שהנגיף הגורם למחלה לא עובר במזון, תכונה המשותפת לכל נגיפי מערכת הנשימה. 


    למעשה, אין הרבה נגיפים שעוברים במזון. שני החשובים הם נגיף ה-Hepatitis A ונגיפי הנורו ודומיהם (כולל רוטה-וירוס). 


    יחד עם זאת, לפחות מחקר עדכני אחד מצא נגיפי קורונה מסוג SARS-CoV-2 (הזן שמעורב בפנדמיה הנוכחית) בצואה ובמערכת העיכול של חולי קורונה. המחקר נעשה במחוז ההתפרצות ווהאן בסין ועומד להתפרסם בכתב העת Gastroenterology. ממחקר זה לא ניתן לשלול העברה דרך מערכת העיכול. אם יימצא כי אמנם ניתן להידבק במסלול הפיקו-אורלי, זו תהיה תופעה כמעט חסרת תקדים במדעי בטיחות המזון. עד כה, למעט הדבקה פוטנציאלית נדירה מסטפילוקוקוס אאוראוס ומסטרפטוקוקוס בטה המוליטיקוס, לא ידוע על גורמי סיכון food-borne שיכולים להגיע למזון דרך מערכת הנשימה ולהיפך. 


    אם מחקר זה יאומת, תהינה לכך השלכות משמעותיות על תכניות בטיחות המזון בכל העולם, אשר תצטרכנה להכליל בגורמי הסיכון הפוטנציאליים את נגיפי ה-COVID-19. ככל הנראה, הדבר יתבהר בחודשים הקרובים, ועד למועד זה, ייתכן שכדאי לנקוט בגישה המחמירה. המשמעות התפעולית אינה מאד דרמאטית, שכן ממילא התעשייה מתחשבת בגורמי סיכון נגיפיים פיקו-אורליים. יחד עם זאת, יש דרמה מסוימת, כי אם נצרף לגורמי הסיכון הפוטנציאליים נגיף שיכול לעבור במזון ושמקורו במערכת הנשימה, הדבר ישפיע על סינון רפואי של עובדים בשגרה ועל שימוש במסכות במתקנים רגישים. מבחינת טיפול תרמי וחיטוי, הנגיף ככל הנראה מתנהג כשאר הנגיפים, אך יהיה צורך לתקף זאת.


    על המחקר הסיני ניתן לקרוא עוד באתר Medpage Today בכתבתה של דיאנה סוויפט, אשר מתמצתת את המחקר ומביאה חוות דעת מכמה מומחים בלתי תלויים.


    לגבי השאלה השניה, ברור כבר מנתונים שנאספו ופורסמו, שיש לנגיף כושר שרידות על גבי משטחים וחפצים. מבחינה זו, על אף

    שאדם יכול, ככל הנראה, להידבק ממגע עם מזון נגוע, או מאריזה חיצונית נגועה, אין הדבר שונה מהדבקה מטלפון נגוע או צעצוע נגוע. המזון או אריזתו יכולים פשוט לשמש משטח מעביר מאדם לאדם. ניתוח סיכונים מההיבט הזה מחייב הבנה לגבי כושר השרידות על משטחים מסוגים שונים. 

    התכתובת העדכנית ביותר בנושא זה פורסמה ב-New England Journal of Medicine והשלכותיה מטרידות. לפי החוקרים

    corona
    שפרסמו את המסמך, על חלק מהמשטחים הנגיפים יכולים לשרוד עד שלושה ימים. האינפוגרפיקה של הגרפיקאית שייאן גל המובא כאן לקוח ממאמר של איילין וודוורד המתפרסם באתר ה-Business Insider. המאמר סוקר את הממצאים שהתפרסמו ב-NEJM ומידע עדכני נוסף.

    לממצאים יש השלכות מרחיקות לכת שחייבות להשפיע על מערכת ניהול בטיחות המזון של חברות העוסקות ב-Food Service, בחברות המייצרות מזון טרי המגיע מיידית לשוק ולחברות המייצרות מזון קפוא. יש לקחת בחשבון שנגיפים המוקפאים בעודם בחיים יישארו בעלי כושר הדבקה כשהמזון יופשר, דבר המאפשר הפצה של נגיפים פתוגנים לקהלים רחבים ולאורך זמן. דוגמה אחת מיני רבות מובאת בגיליון זה בכתבה על התפרצות נורו-וירוס מפירות יער קפואים.


    ראוי גם להתייחס לכך, שנגיפים יכולים לשרוד על קרטון יממה ועל פוליפרופילן עד שלושה ימים. המשמעות היא, שאם סחורה ארוזה באריזות מסוג זה, היא יכולה להוות מקור הדבקה אם זמן ההגעה למדפים קצר מספיק. מאידך, במסגרת ניהול סיכונים, הסבירות הולכת ויורדת במהירות. במחקר נמצא, שאמנם נשארו נגיפים חיים על המשטחים, אך מספרם דועך במהירות וכך גם כושר ההדבקה. ככל שהמחקר יתקדם, תמונת הסיכון בהיבט הזה תלך ותתבהר.


    לסיכום, אמצעי הבקרה הקריטיים המוכרים היטב לאורך שרשרת המזון אינם משתנים, ומי שהקפיד עד כה ממשיך להבטיח את בריאות הציבור:

     

    • טיפול תרמי / חיטוי תוצרת חקלאית
    • סניטציה סביבתית
    • היגיינה אישית וסינון רפואי
    אמצעי בקרה חדשים:

    • מסיכות פנים לעובדים הבאים במגע ישיר עם מזון מוכן לאכילה. אמצעי המונהג ממילא במפעלים רבים המייצרים מוצרים רגישים, מומלץ להפעיל בכל המפעלים המייצרים מזון. נכון שקיים ויכוח לגבי היכולת של מסיכות כירורגיות להגן עלינו מפני הדבקה בקורונה, אך במקרה זה לא מדובר בהגנה על הנדבק הפוטנציאלי, אלא על הגנה מפני המדביק הפוטנציאלי. לכן מסיכות אלה רלוונטיות ויעילות, בדיוק מהסיבה שהן יוצרו מלכתחילה, להגן על חולים מהמנתח ולא הפוך.
    • קודקס אלימנטריוס מפרסם רשימת מצבים קליניים המחייבים הרחקת עובד מזון ממגע עם מזון. רשימה זו לא כוללת שיעול וכאבי גרון, אלא אם יש חום. מעתה, כדאי לשקול הוספת שיעול וכאב גרון לרשימת הסיבות, גם ללא חום. מובן, שלאחר בירור רפואי ושלילת קורונה ניתן להשיב את העובד. 

    הצוות המקצועי של חברת שר ייעוץ והדרכה ממשיכים כל העת לעקוב אחר התמונה הדינאמית ולנתח את המידע המגיע מרחבי העולם. אנחנו עומדים לרשות לקוחותינו בהכוונה והתאמת סקרי סיכונים ושיטות עבודה למציאות החדשה אליה נקלע המין האנושי. 


    חשוב לציין, שהמידע המובא לעיל מתייחס רק להיבטי בטיחות מזון. ההגנה על עובדים מפני הדבקה במקום העבודה חשובה גם כן במסגרת ניהול בטיחות ובריאות תעסוקתית ומצדיקה עדכון דחוף של סקרי הסיכונים והבקרות בתחום זה. מומחי חטיבת הסביבה והבטיחות של חברת שר עובדים בימים אלו עם לקוחות על התאמת מערכות ניהול הבטיחות למציאות החדשה.



    גופים זרים - ריקולים שונים


    גרמניהעוגת פירורים קפואה של היצרן B+F Bakery & Food מהעיר Salzkotten (פירוש השם הוא קוטג' מלוח) יורדת מהמדפים עקב תקלה בייצור, בגללה לא ניתן לשלול המצאות חתיכות פלסטיק לבנות במוצר

    בריטניהיוגורט סקי עם חתיכות פרי באריזות שונות תוצרת נסטלה, עקב חשש להמצאות חתיכות גומי שחורות

    בריטניה - ממרחי חמוצים שונים תחת המותג Branston Pickle של חברת Mizkan Euro מחשש להמצאות גופים זרים מפלסטיק. מדובר בריקול של מספר מוצרים הנמצאים במגוון רשתות שווק בבריטניה. מקור נוסף להודעה ניתן לראות כאן

    קנדה - נגיסי עוף (Buffalo Chicken Flings) של היצרן Pinty's Delicious Foods עקב חתיכות מתכת

    צרפת - לזניה תרד וסלמון תחת המותג Votre Traiteur Vous Propose של חברת Stefano Toselli עקב חשד לגוף זר דמוי גומי

    צרפת - כיסונים ודים סאם עם שרימפס של המותג Wei Ming עקב חשד לנוכחות של "פלסטיק" העשוי במבוק

    איטליהקוקה קולה עם חשד להמצאות פיסות זכוכית דקיקות

    שוודיהאצבעות עוף של חברת Kronfågel עקב חשד להמצאות רגלי עוף אשר עלולות להוות גוף זר חד!

    ניו זילנד - לחמים ולחמניות שונים של המותג הפרטי Rangiora של רשת Pak'nSave מחשש להמצאות גופים זרים מפלסטיק

    קנדה - מוצרי חלב שונים של המותגים Neilson, Neilson Trutaste ו- Nutrilait של מחלבת Saputo Dairy Products עקב גוף זר מתכתי שאינו מזיק ("אבקת מתכת")

    קנדה - סלט דגנים "עתיקים" מלאים תחת המותג Thrifty Kitchens מתוצרת חברת Sobeys בגלל אבנים

    בלגיה - סלט פטריות בסגנון יווני של חברת Signature Foods תחת המותג Chef Select

    סינגפור - גרגירי כף אווז (cañihua), קרוב משפחה של קינואה תוצרת חברת Schnitzer בגרמניה בגלל גופים זרים שחורים



    ליסטריה מונוציטוג'נס - ריקולים שונים

     

    צרפת - כבד אווז של רשת השיווק E. Leclerc תחת המותג Nos Regions Ont Du Talent

    ארה"בפטריות מסוג enoki (ייצור בקוריאה) של חברת Solar Hong Meals

    קנדה - סלמי חזיר פרוס של חברת AAA Boucherie Gourmet

    שוודיה - נקניקיות סויה מעושנות של רשת השיווק ICA

    צרפת - גבינות של חברת Ferme de Gioux

    איטליה - פילה הרינג מעושן של חברת Friultrota di Pighin במותגים שונים


     

    סלמונלה - ריקולים שונים

      

    בריטניהשקדים אורגניים תחת שם המותג Waitrose Duchy Organic Almonds של רשת השיווק Waitrose & Partners

    בלגיה - מוצרי עוף שונים של היצרן Coq Des Prés

    בלגיהנקניקיות עוף קפואות של היצרן Tupelo Farm הנמכרות ברשת Aldi

    קנדה - נבטים של המותג Fresh Sprouts

    קנדה - תערובת ירקות המכילה נבטים של חברת Sobeys. ככל הנקרה קשור לריקול של חברת Fresh Sprouts

    רומניה - זרעי צ'יה תחת המותג Sano Vita הנמכרים ברשת השיווק Cora

    קנדה - תערובת להכנת עוגת שוקולד ופנקייק של המותג Ecoideas

    איטליה - נקניק חזיר של חברת Lardificio Pietro Laurent תחת המותג Lo Salam

    הולנד - אבקת זנגוויל של חברת Jacob Hooy

    ארה"ב - תוסף תזונה, אבקה משורשי צמח ה-Kudzu של חברת Mountain Rose Herbs



    חיידקי א. קולי השייכים לזני ה-STEC - ריקולים שונים


    קנדה - בשר בקר טחון של הנמכר בסניף Curé Labelle של רשת השיווק Adonis בעיר Laval במונטריאול 

    קנדה - כדורי מוצרלה תחת המותג Silani. לפי הדיווח הקנדי מדובר בזן א. קולי "גנרי"

    אוסטרליהחלב 3 ליטר של המותג Farmdale המשווק ברשת Aldi

    גרמניה - גבינה קשה עם בצל ירוק ושום של חברת FKS Frischkonzept 



    אירופה - התפרצות תחלואה מ- Salmonella enteritidis במספר מדינות


    eggs1
    המרכז לבקרת מחלות האירופי מדווח על התפרצות תחלואה של Salmonella enteritidis במספר מדינות באיחוד האירופי. מדובר על התפרצות אשר נמשכת מספר שנים: מ-1.2.2017 עד 14.1.2020. התחלואה אירעה ב-15 מדינות: 656 מקרים מאומתים ו-202 חשודים. לפני פברואר 2017 ידוע על 385 מקרים מאובחנים ו-413 חשודים ב-18 מדינות. עקב היעדר יכולת לבדוק את כל המקרים החשודים, מדובר כנראה על תת דווח, ותחלואה אירעה גם במדינות אחרות.

    המקרים אשר אירעו לפני 2018 קשורים לצריכת ביצים שהמקורן בפולין. גם חקירה שנערכה בבריטניה בשנת 2018 מצאה קשר לאותו מקור ביצים. למרות אמצעי בקרה שיושמו בשנים 2016-2017, עדיין נמצא זיהום בסלמונלה מאותו זן במטילות. לא נמצא המקור לזיהום של חוות המטילות.

    חלק מזני ההתפרצות בשנים 2017-2019 מקורם בגרמניה.

    ראוי להזכיר, שהמקור העיקרי להדבקה מסלמונלה אנטריטידיס הוא ביצים ומוצרי ביצים. בשנת 1988 תת שרת הבריאות באנגליה, Edwina Currie, נאלצה להתפטר לאחר שאמרה שרוב ביצי המאכל באנגליה מזוהמות בסלמונלה. הדבר הוביל לירידה של 60% בצריכת ביצים. כעבור 30 שנים, היא פרסמה מותג בשם Lion Eggs.

    למניעת תחלואה מביצים קיימת חשיבות לאופן אחסון הביצים ואופן צריכתן. ביצים יש לשמור בקירור בנפרד ממוצרי מזון אחרים. במקרר הביתי מומלץ להעביר לכלי פלסטיק ולא לאחסן בדלת, שכן עקב הפרשי טמפרטורה נוצרות טיפות מיקרוסקופיות המגבירות חדירות הקליפה וכך גובר הסיכון לחדירת סלמונלה לביצה. מומלץ לצרוך ביצים שעברו טיפול תרמי מלא ולהקפיד לשטוף ידיים אחרי עבודה עם ביצים גולמיות.



    ארה"ב - תחלואה מקמפילובקטר


    liver
    מסעדת Rediviva בוושינגטון נסגרה לאחרונה עקב התפרצות תחלואה של קמפילובקטר ג'ג'וני. דווח כי 19 אנשים חלו ואחד נזקק לאשפוז לאחר אכילה במסעדה ב Valentine's Day. המזון החשוד הוא פטה כבד עוף. 
    קמפילובקטר ג'ג'וני גורם לתחלואת מעיים הנמשכת כשבוע ומתבטאת בחום גבוה, כאבי בטן, שלשולים, בחילות והקאות. קיים סיבוך של המחלה, בכ- 1 ל -1000 מקרים, שבו מערכת החיסון תוקפת את מערכת העצבים והדבר יכול לגרום לפגיעה עצבית ושיתוקים. הסינדרום נקרא Guilliain Barré.

    המקור העיקרי לתחלואה הוא עוף. טיפול תרמי נאות משמיד את החיידק, אך קיים סיכון של זיהום צולב ע"י העוף. לכן קיימת חשיבות רבה להקפדה על הפרדה בכלים וציוד בין עוף גולמי לבין ציוד אחר במטבח ומזון מוכן לאכילה.
    בנוסף, הינשוף מזכיר לא לשטוף עוף. שטיפת עוף גורמת לפיזור החיידק במטבח ולא תורמת דבר לתברואה או בטיחות מזון.

    מקור הידיעה



    ארה"ב - התפרצות תחלואה של דלקת כבד נגיפית A במספר מדינות

      

    blackberry
    מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) בשיתוף עם המרכז לבקרת מחלות (CDC) מנהלים חקירת תחלואה של הפטיטיס A ב-7 מדינות בארה"ב הקשורה לצריכת פטל שחור טרי מרשת החנויות Fresh Thyme Farmers Market ורשת Woodman's Market.

    דווח על 20 חולים משבע מדינות. התפרצות זו מדגימה את הקלות שבה יכולה להיגרם תחלואה במספר מקומות והחשיבות של טיפול נכון בתוצרת חקלאית.



    בריטניה - ריקול של שימורי סרדינים עקב חשד לזיהום בקטריאלי

    sardines

    חברת John West הבריטית מודיעה על החזרה יזומה של סרדינים ברוטב עגבניות עקב החשד של "זיהום בקטריאלי". החשד עלה בעקבות התנפחות של מספר קטן של קופסאות שימורים.
    הינשוף מרים את הגבות לאור הניסוח של הידיעה. כשקופסת שימורים מתנפחת הבעיה אינה "זיהון מיקרוביאלי" אלא בעיה בטיפול התרמי דאפדרה לחיידקים לשרוד את תהליך העיקור או פגם במבנה קופסת השימורים או אופן סגירתה. 

    הדיווח הלאקוני של ה-FSA לא נותן מספיק מידע על מנת להבין מה קרה במקרה זה. דוברת החברה מסרה לכתבים שהסיכוי לתחלואה נמוך ביותר ושהריקול הוא במסגרת נקיטת משנה זהירות. 



    ארה"ב - ריקול של חסילונים מבושלים

    shrimps

    חברת ההפצה AFC מודיעה ללוחותיה על ריקול של חסילוני Whiteleg מבושלים עם הזנב, אשר משמשים חומר גלם למוצרי סושי וסשימי שונים. המוצרים נגועים בחיידק ויבריו פאראהמוליטיקוס, חיידק פתוגן המופיע בדגים ופירות ים החיים במים מליחים. המחלה מתבטאת בסימני מערכת העיכול.

    לא דווח על תחלואה. המוצרים סופקו לעמדות סושי ברשתות שיווק, מסעדות וקפיטריות ברוב מדינות ארה"ב.

     

    ברזיל - הרעלה כתוצאה מצריכת בירה

    beer
    בברזיל דווח על 22 אנשים שהורעלו וארבעה מקרי מוות כתוצאה מצריכת בירה של היצרן Backer. ב-32 אצוות נמצא החומר הכימי diethylene glycol. זהו חומר רעיל עם שימושים רבים בתעשייה, בין היתר חומר סיכה וחומר גלם לייצור מונואתילן גליקול. החשד העיקרי הוא שהחומר דלף למוצר בשוגג או הוחדר בזדון. במבשלה טוענים שאין להם דיאתילן גליקול במפעל, אלא רק מונואתילן גליקול, חומר המשמש בין היתר לאנטי-פריז. גם מונואתילן גליקול רעיל, אך פחות.  

    היו הרבה מקרי הרעלת דיאתילן גליקול בעולם, במיוחד בתעשיית התרופות (בעיקר מוצרי סירופ). ב-1985 הושמדו מיליוני בקבוקי יין מאוסטריה שזוהמו בדיאתילן גליקול באירוע שכונה "סקנדל היין האוסטרי".

    ממש סמוך לכתיבת גיליון זה התרחש אירוע הרעלה בהודו. כשמונה ילדים נפטרו מתוך 17 שנפגעו מצריכת סירופ נגד שיעול שזוהם בדיאתילן גליקול.


    ארה"ב - ריקול של מזון לחיות קטנות  


    rabitt
    יצרנית המזון לבעלי חיים, Purina Animal Nutrition, מבצעת החזרה של מזון לארנבונים, תרנגולי הודו ואפרוחים. הוחלט להוריד את המוצרים מהמדפים לאחר שדווח על תחלואה ותמותה של ארנבונים. גורם הסיכון שזוהה הוא כמות גבוהה מדי של סידן. בארנבונים ספיגת הסידן איננה מווסתת ולמעשה כל הסידן הנמצא במזון יכול להיספג. סידן עודף מופרש דרך מערכת השתן. בכמויות גבוהות של סידן נוצרות אבנים בדרכי השתן והדבר עלול להביא לתחלואה ותמותה.
    פגיעה לא זוהתה בקרב עופות שצרכו את המוצרים עם עודף הסידן, אך החברה מורידה גם מוצרים אלה מהמדפים מכיוון שעודף סידן בעופות עלול לגרום לבעיות ברגליים ולהסתיידות בכליות. 

    הינשוף מדגיש שחברת Purina Animal Nutrition לא קשורה לחברת Nestlé Purina המייצרת מזונות לכלבים וחתולים. 

    מקור הידיעה
     

    ארה"ב - מאסר לאדם מטקסס שתועד מלקק גלידה

    icecream
    צעיר בן 24 מטקסס תיעד עצמו מלקק גלידה בקופסא ומחזיר למקפיא באחת מחנויות וולמארט. האדם נשלח למאסר למשך 30 יום ואף נאלץ לשלם קנס בגובה 1,565 דולר לחברת הגלידות שנאלצה להחליף את כל קופסאות הגלידה שבמקפיא. 

    הארוע מעורר הגועל מדגיש את החשיבות של סגירה שפתיחתה ניכרת. נוסיף שלאדון דיאדריאן הצעיר יש מזל שלא הינשוף ישב על הכס במשפטו.


    קנדה - החזרה יזומה של מוצרי טונה עקב רמות גבוהות של היסטמין


    tuna
    השלטונות בקנדה (CFIA) מודיעים על החזרה יזומה של מוצרי טונה Ahi קפואים הנמכרים תחת מספר מותגיםבחנויות רשת שונות של קבוצת 
    Overwaitea בקולומביה הבריטית, עקב רמות גבוהות של היסטמין. החריגה התגלתה אחרי שמספר צרכנים הגיבו לרעלן.

    היסטמין בטונה נוצר כתוצאה מפירוק אנזימטי של המוצר בעקבות חיידקי קלקול. בתהליך זה מתפרק החלבון וחומצת האמינו היסטידין הופכת להיסטמין. חומר זה, אשר משתתף באופן טבעי בגוף כחלק ממערכת החיסון, גורם לתופעה דמויית אלרגיה: גרד, אודם, נפיחות בפנים, עקצוץ בפה. אלו תופעות שחולפות. הסיכון הוא נפיחות באזור הלוע שיכולה לגרום לחסימת דרכי האוויר. 

    לינשוף לא ידוע מאיפה הרשת קונה את דג הטונה שלה.

    מקור הידיעה


    ה-FDA מפרסם תכנית פעולה חדשה להתמודדות עם א. קולי בירקות עליים

    salad
    בין השנים 2009 ל-2018, מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) והמרכז לבקרת מחלות (CDC) קשרו 40 התפרצויות של תחלואה מזני STEC של חיידקי א. קולי לצריכת ירקות עליים.

    עלים ירוקים גדלים בסביבה אשר חשופה לזיהומים כמו קרקע מזוהמת, צואת בעלי חיים ומקורות מים שיכולים להיות מזוהמים. בנוסף לכך, עלים ירוקים נצרכים על פי רוב ללא טיפול תרמי.

    בעקבות זיהוי נקודת תורפה זו בשרשרת אספקת המזון, ה-FDA מפרסם כעת תכנית פעולה לשנת 2020 אשר מתמקדת בשלושה תחומים: מניעה, תגובה והשלמת פערי ידע. 

    ניתן לעיין בנייר העמדה כאן.


    אלסקה - הקשר בין התחממות המים לבין הרעלת צדפות ואיום על חיי התושבים


    alaska1
    בצהריי קיץ אחד, פיליס קלואו נסעה לבית הדואר בכפר קטן באלסקה, כאשר לפתע חשה כי השפתיים שלה רדומות. בהמשך, הפה שלה התנפח וחוסר התחושה עברה מהשפתיים לפנים. רק לאחר ביקור אצל רופא המשפחה הבינה עד כמה היתה קרובה לסכנת חיים ממשית. פיליס אכלה 
    צִדְפָּה אחת בלבד, אשר הכילה רעל שרעיל פי 1000 מגז סרין. צדפה זו נקצרה ביחד עם צדפות נוספות ע"י הוריה, דייגים ותיקים. הצדפות נקצרו בחוף של הכפר הקטן על האי קודיאק, בו חיים 300 אנשים. המשפחה של פיליס שייכת לשבט אשר במשך אלפי שנים ניזונים מרכיכות שונות. משפט עתיק של השבט אומר שכאשר הגאות עולה, הארוחה מוגשת.

    פיליס נבהלה מאד ובמשך 30 שנה לא אכלה יותר צדפות. לעומתה, אמה בת ה-80, ממשיכה לאכול צדפות. היא מדווחת כי היו אנשים שנפטרו כתוצאה מהרעלת צדפות, אבל רבים ממשיכים לאכול את הצדפות שהן אוכל מסורתי במשך שנים רבות.

    הרעלן שבצדפות הינו חסר טעם וריח ומספיקה צדפה אחת כדי לגרום למוות. לכן במדינות חוף בארה"ב מתבצעות בדיקות לגילוי הרעלן על מנת למנוע הרעלות. באלסקה, שבה רצועת החוף ארוכה יותר מאשר בארה"ב, אין מערכת כזו לבדיקות לגילוי הרעלן.

    העלייה בטמפ' המים באזור אלסקה, מביאה לשגשוג אצות אשר מפרישות את הרעלן. מאחר והתזונה של רבים מתושבי אלסקה מבוססת על מזון מהים ולאור התחממות המים קיים סיכון להרעלות קטלניות בקרב תושבי אלסקה. 



    ארה"ב - נורו-וירוס בפירות יער קפואים

    נקררט
    חברת Winco Foods מודיעה על החזרה יזומה של פטל ותערובת פירות יער קפואים עקב חשד לזיהום בנורו-וירוס. המוצרים מיוצרים על ידי 
    Rader Farms. 

    על פרסום ה-FDA המוצרים נמצאו מזוהמים בבדיקה שגרתית ולא דווח על תחלואה. הצהרה זו נראית לינשוף מוזרה מאד, כי נורו-וירוס, על אף חשיבותו, לא נמצא בארסנל הבדיקות השגרתיות של השלטונות, ועל פי רוב נוכחותו נבדקת בעקבות חשד הנקשר לתחלואה. נמשיך לעקוב.

    מקור הידיעה


    ארה"ב - חקירת התפרצות E. Coli O103 מצריכת נבטי תלתן


    clover sprouts
    חברת Chicago Indoor Garden מודיעה על החזרה יזומה של מוצרים המכילים נבטי תלתן עקב נוכחות של החיידק E. Coli O103. ה-FDA וה-CDC מבצעים חקירת התפרצות תחלואה בה חלו 39 אנשים מהחיידק. שני אנשים מאושפזים. התחלואה קשורה  לצריכת נבטי תלתן אדומים.

    החקירה ממשיכה והינשוף עוקב.

    O103 שייך לזני ה-STEC של א.קולי אשר יכולים לגרום לתחלואה קשה ואף למוות. מאחר וקיים קושי לבצע חיטוי לנבטים בכלל ולנבטי תלתן בפרט, קיים סיכון בצריכת נבטים טריים ומומלץ לצרוך אותם לאחר טיפול תרמי. 

    מקור הידיעה


    עלייה ניכרת בתולעת הדגים "אניסקיס"

    sushi
    חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון עוקבים אחר שיעור הנגיעות של דגי ים בנמטודה הטפילית אניסקיס סימפלקס, אשר יכולה לגרום באדם למחלת האניסקיאזיס. כשאדם אוכל דג נא נגוע הוא עלול לפתח תגובה חריפה המתבטאת, ברוב המקרים, בכאבי בטן עזים, המחייבים התערבות רפואית דחופה. חולים אלה יכולים גם לחוש בחילה ולעתים יופיעו הקאות דמיות. לחלק מהחולים מופיע חום קל. במקרים נדירים הרבה יותר התולעת יכולה לגרום לדלקת מעיים שלשולית ואף לתגובה אלרגית. התולעת עצמה, על פי רוב, לא באמת מסוכנת, אך בגלל המופע הפתאומי ועוצמת הכאב, על הצוות הרפואי לשלול מצבים מסכני חיים, כגון הרעלה חריפה או אפנדציט. 

    בישול והקפאת דגים הורגים את התולעת והופכים את הדג הנגוע לבטיחותי. 

    במעקב אחר נפיצות הטפיל בקרב ייצורים ימיים החוקרים מצביעים על גידול של פי 283 משנת 1978! בשנת 1978 חוקרים קבעו נפיצות של תולעת אחת בכל 100 דגים שנבדקו, וב-2015, בממוצע, הייתה יותר מתולעת אחת בכל דג שנבדק. כמה שהדבר נשמע מוזר, מבחינת אקולוגיה ימית, זהו דבר טוב. החוקרים לא יודעים מדוע יש עלייה בנגיעות, אך משערים שהדבר קשור לשיפור בהגנה על יונקים ימיים כגון כלבי ים, אריות ים, לווייתינים ודולפינים. בשנת 1972 נכנס לתוקף החוק להגנה על יונקים ימיים ומאז מספרם גדל בטבע. איך קשור? בפועל, האדם אינו חלק ממעגל החיים של הטפיל. כשאדם נדבק הוא למעשה קוטע בשוגג את מעגל חייו של האניסקיס, שהיה אמור להיבלע על ידי יונק ימי על מנת להשלים את התבגרותו מזחל לתולעת. ללא התערבות האדם, התולעים עוברות מדגים ליונקים ימיים, מהיונקים לסרטנים קטנים ומשם בחזרה לדגים מבלי לגרום, ככל הנראה, תחלואה לאף אחד. 

    המשמעות היא, שככל שהמערכת האקולוגית הימית בריאה יותר, נפגוש יותר תולעי דגים מסוג אניסקיס סימפלקס ונצטרך להיות זהירים יותר עם אכילת דגי ים נאים, כדי להימנע מביקור בחדר המיון. 





    ארה"ב - התחלה של סרט מתח או הרעלת מזון מוזרה?


    algea
    סצינה ראשונה: זוג אוהבים אוכלים ארוחת ערב במסעדת פירות ים מפוארת. סצינה שניה: הזוג חוזר הביתה שבע ומאושר וכעבור מספר שעות שניהם מתחילים להרגיש מוזר, ממש מוזר. האישה אומרת: "יש לי תחושת נימול באצבעות", הגבר אומר "לי יש תחושת נימול ברגליים וגם בפה". בהמשך הם חווים תופעות של שלשולים, הקאות וכאבי שרירים. מה קורה פה?

    מדובר ברעלן שמגיע מפירות ים ודגים בשם ciguatera. מעריכים שחמישים אלף עד חצי מיליון אנשים מדי שנה נפגעים מרעלן זה. הוא בדרך כלל אינו קטלני, אך גורם לסימנים במערכת העיכול ולתופעות עצביות שונות. חלק מהתופעות העצביות כוללות תחושות הפוכות של חום וקור, לדוגמא בזמן לגימת קפה חם התחושה היא של מגע של ארטיק על גבי הלשון. תופעה נוספת היא תחושה שהשיניים נופלות.

    הרעלן אינו נהרס בחום או בהקפאה.

    הרעלן נוצר ע"י אצות מיקרוסקופיות שמשגשגות בסמוך לשוניות אלמוגים במזג אוויר טרופי וסוב טרופי. הרעלן אינו גורם נזק לדגים. כמות הרעלן גדלה ככל שעולים בשרשרת המזון. בדגים צמחוניים שניזונים מהאצות הרעלן נמצא בכמות קטנה. הכמות גדלה בדגים הטורפים שניזונים מהדגים הצמחוניים, כך שכאשר בני אדם ניזונים מדגים גדולים, מתקבלת כמות רעל גדולה.

     

    ארה"ב - סכנת חנק מבקבוקי מים - ריקול על ריקול

    contigo
    חברת Contigo מבצעת החזרה יזומה של 5.7 מיליון בקבוקי מים לילדים הנמכרים תחת השם Contigo Kids Cleanable Water Bottles מחשש שהפיה מסיליקון יכולה להשתחרר ולגרום לחנק. הם קיבלו עד כה 427 תלונות על השתחררות הזרבובית, מתוכן 27 מתלוננים שמצאו את החלק המתפרק בתוך הפה של הילד. 

    החלק המדהים בסיפור הזה הוא שכל הבקבוקים המעורבים נשלחו ללקוחות כהחלפה לריקול שהם עשו באוגוסט 2019 מאותה סביה בדיוק. אז הם קיבלו 149 תלונות על זרבוביות מפורקות מתוכן שוב 27 תלונות על כך שזרבובית נמצאה בפה של ילדים!

    החברה מזמינה את ציבור הרוכשים לפנות אליהם לקבלת.... בקבוק חלופי. 

    הבקבוקים המתפרקים מיוצרים בסין.

    קישור לריקול הראשון

    קישור לריקול הנוכחי









    עבור לתוכן העמוד