לא זורקים אוכל!

מזון לא זורקים!

האמנם? הידעת שכשליש מכל המזון המיוצר בכדור הארץ לעולם לא יזכה להיאכל, אלא ימצא את עצמו בפח האשפה? בכל דקה נזרקת כמות מזון שניתן היה להאכיל בה 4,000 אנשים למשך שנה! זה מטורף וזה חייב להיפסק.

מילא העוולה החברתית והמוסרית. לייצור מזון שלא ייאכל יש טביעת רגל אקולוגית בלתי נתפסת. מדענים מעריכים שכמות המזון שזורקים בשנה אחראית לפליטה של כ-3.3 ג'יגה-טון פחמן דו חמצני. זו כמות יותר גדולה ממה שנפלט בכל הרכבים בארה"ב ואירופה יחד! כשזורקים לפח כריך עם פסטרמה וירקות, שופכים כ-690 ליטר מים! כן כן. זו כמות המים שנדרשת להכין כריך אחד.

היום מציינים בישראל את יום המודעות לבזבוז מזון ולכל אחד מאתנו חובה מוסרית לשאול את עצמו או את עצמה "מה אני עושה כדי להפחית את טירוף הזה?"

חברת שר יעוץ והדרכה עוסקת ביום יום, בין היתר, בתחום המזון ואיכות הסביבה ועל כן מצאנו לנכון, ביום מיוחד זה, לתרום את תרומתנו הצנועה למאמץ, עם צרור עצות מעשיות לחוסך המצוי:

1.      לא לקנות מזון מיותר! עובדה שרוב המזון שנזרק בבית לא היה צריך להירכש מלכתחילה. צאו השוקה עם רשימה!!

2.      חשבו לפני שזורקים: כדאי לדעת שאם כתוב על מזון "עדיף להשתמש לפני" היצרן מתכוון בדיוק לזה. עדיף. לא חייבים. הצהרה זו נכתבת על מוצרים שרמת הסיכון שלהם נמוכה ובדרך כלל ניתן להמשיך לצרוך גם אחרי התאריך הזה. לעומת זאת, אם כתוב "לשימוש עד" אז מתכוונים גם לזה והמשמעות היא שהמזון אינו ראוי למאכל אחרי יום התפוגה.

3.      לעצור את הזמן. ברגע שמזון קופא תהליכי קלקול נעצרים, כולל תהליכי התפתחות של חיידקים. אפשר להקפיא מזון טרי לפני תפוגתו ולצרוך אותו בתבשילים כשרוצים.

4.      אם אתם נמנים עם מקבלי ההחלטות בתעשיית המזון, חשוב לדעת שאסור להשתמש בחומרי גלם שפג תוקפם. אבל כדאי גם לדעת שמשרד הבריאות מאפשר הארכת תוקף של חומרי גלם מסוימים לפני התפוגה, בתנאים מגבילים ובכפוף לאישור.

5.      אם אתם נמנים עם מקבלי החלטות בתחום ההסעדה (כולל חברות קייטרינג, בתי מלון, מסעדות וכו') חשוב להכיר את החוק החדש: "חוק עידוד תרומות מזון, התשע"ט – 2018". זה חוק קטן וחשוב המעודד ארגונים לתרום לנזקקים מזון עודף בתנאים מסוימים.

6.      מי שצורך הסעדה מוסדית (מבקרים בבתי מלון, סועדים במקומות עבודה והחוגגים בשמחות): תאכלו כמה שרק בא לכם, אבל לא להשאיר בצלחת. אפשר לגשת למזנון כמה פעמים שרוצים. יש אנשים שחושבים שאם משאירים בצלחת זה לא משנה כי ממילא מדובר במזון שהכינו אותו. חשוב להבין, מזון שלא הוצא אל פס ההגשה ניתן להציל, אבל מזון שהוגש ייזרק אם לא ייאכל. המארח תמיד ידאג שהפס יהיה מלא ולכן יש חשיבות לא לקחת מה שלא מתכוונים לאכול.

עצה אחרונה וחביבה: הכירו ארגונים להצלת מזון ובדקו אם מתאים לכם להתנדב ו/או לתרום. ארגונים כמו לקט ישראל" או "לתת" ישמחו לארגן ימי התנדבות לעובדים. וכמובן את ארגון The Natural Step שמטרתו לצמצם את תופעת בזבוז המזון.

Similar Posts