למה השירות הזה חשוב?
במהלך תהליכי ייצור מזון, מתקיימות מגוון פעולות אשר מצריכות תיקוף זאת כדי לוודא שהתהליכים אכן אפקטיביים לטיפול בסיכון שזוהה לבטיחות ו/או איכות המוצר (כגון תהליכים תרמיים, תהליכי ניקיון, אריזה וכדומה).
כיום, הן יצרני מזון והן הרגולטורים מבינים כי לא ניתן להסתמך עוד על ספרות מקצועית בלבד, אלא נדרשת הוכחת אפקטיביות תהליכים בתנאים הדומים ככל הניתן למבוצע בפועל (במפעל ו/או בתנאי מעבדה). פעילויות מהסוג המפורט קרויות PROCESS VALIDATION והן נדרשות ככלי לאישור תהליכי הייצור ותהליכי העזר התומכים בהם.
השירות שלנו
חברת שר יעוץ והדרכה בשיתוף מעבדת מילודע בישראל ומעבדות חברת האם שלנו ברחבי העולם (Merieux NutriSciences ) מנוסות בתכנון והוצאה לפועל של תהליכי ולידציה ובהפקת דוחות תיקוף לתהליכי ייצור.
דוגמאות למחקרי וולידציה:
- תהליכים תרמיים – תהליכי עיקור, פסטור, חליטה, אפייה, בישול ועוד מהווים בדרך כלל נקודת בקרה קריטית במהלך הייצור ולעיתים במהלך השימוש ע"י הצרכן הסופי. ניתן לבחון האם תהליכים אלו אכן אפקטיביים ואת מידת האפקטיביות שלהם.
- תהליכי ניקוי וחיטוי – תהליך המאפשר לבחון האם תהליכי הניקוי והחיטוי המבוצעים במפעל אכן אפקטיביים ועומדים בדרישות.
- אישור חיי מדף – קבלת תוצאות מעבדה, בדגש על מוצרים בעלי חיי מדף ארוכים, עשויות לקחת זמן ממושך. כמו כן מגמת דרישת השוק והצרכנים להאריך תוקף למוצרי מזון על סמך הערכת של מידת הקלקול "האמיתית" שלהם, על מנת להימנע מבזבוז מזון, תופסת תאוצה בשנים האחרונות. לשמחתנו, ניתן לקצר משמעותית את בחינת זמן חיי המדף של המוצר באמצעות תהליכי מעבדה המאיצים את הקלקול הטבעי של המוצרים.
- לפני פתיחה – בדיקת המיקרופלורה הטבעית של המוצר בטמפרטורות אחסון שונות לאורך חיי המדף, כולל חיזוי קצב הגידול ואפשרות להארכת חיי המדף.
- אחרי פתיחה – בדיקת גידול פתוגנים ו/או מיקרואורגניזמים הפוגעים באיכותו של המוצר כתוצאה מזיהום משני, בהתאם לדרישות הרגולציה האירופאית.
- תהליכי אריזה – תהליכי הבדיקה במעבדה יכולים לכלול את בחינת שלמות האריזה בתהליך קיים, במכונת אריזה חדשה ובתהליכי שינוי אריזה ע"מ להבין איזו אריזה אפקטיבית יותר לשמירה על תקינות המוצר ועמידה בחיי מדף.
- מבחני אתגר מיקרוביאלי למוצרים בעלי חיי מדף ארוכים – בדיקה זו עשויה לשמש במצבים של שינוי פורמולציה (בטמפ' החדר), שינוי חומרים משמרים, שינוי pH המוצר ועוד. הוולידציה נעשית באמצעות הוספה מכוונת של מיקרואורגניזמים (אילוח) גורמי קלקול למוצר ומעקב אחר התפתחותם.
תכולת השירות
בחירת סוג הולידציה המתאים בתיאום עם הלקוח תוך התחשבות בסוג המוצר הנבדק והבדיקות הנדרשות וכולל:
- הגדרת הצרכים כולל זיהוי דרישות חוק ככל שקיימות ודרישות מחזיקי עניין רלוונטיים נוספים
- כתיבת פרוטוקול ניסוי
- כתיבת דוח מסכם באנגלית ו/או בעברית