חדשות מהינשוף גיליון 105
גופים זרים - ריקולים שונים
צרפת – שברי זכוכיות בנקניק יבש עם אגוזי לוז של חברת Le Galibier
לוקסמבורג – עצמות שלד דיונון בצינורות דיונון של חברת Pescanova
ארה״ב – שברי זכוכית ביוגורטים צמחיים מטעמים שונים של חברת Eat Real תחת המותג Culina
ארה״ב – שברי מתכת בבשר טחון המיוצר בחנות NJ ShopRite
ארה״ב – חתיכות פלסטיק מוצרי מאפה בריאים של חברת Enjoy Life
ארה״ב – שאריות מתכת במוצרי טופינג מבייקון של חברת Smithfield Packaged Meats
ליסטריה מונוציטוג'נס - ריקולים שונים
ארה״ב – אריזות בצל של חברת A&M Farms שנמכרות ברשת Publix. לא דווח על תחלואה
בלגיה – גבינת קשיו טבעוניותCamemVert של חברת Act on Eat תחת המותג Tomm’Pousse
צרפת – חסה אייסברג כשרה מוכנה לאכילה של המותג Florette
צרפת – מוצרי סלמון נורווגי מעושן של חברת Bourgain et Fils המופצים לחברות קייטרינג
הולנד – פלאפל טבעוני מסדרת ה-Lekker Veggie המשווק תחת המותג הפרטי של רשת Jumbo. לא פורסם מי מייצר את המוצר עבור הרשת.
קנדה – פטריות מסוג King Oyster של חברת TWA Fungi
זיהום מיקרוביאלי - ריקולים שונים
צרפת – טארטלטים עם תות שדה המיוצרים בייצור פנימי על ידי רשת קרפור בגלל זיהוי סלמולנה. המוצר הופץ למספר חנויות ברשת.
ארה״ב – סלמונלה במזון מצונן מוכן לאכילה לכלבים של חברת Freshpet Select
ארה״ב – חטיפי חלבון בשם “Banana Cream Pie Puffs” של חברת Built Brands. בחטיפים נמצאו חיידקי א. קולי. לא פורסם על איזה זן מדובר.
בלגיה - זוהה מקור הסלמונלה שזיהמה את קווי השוקולד של Barry Callebaut
ארה"ב - גל של ריקולים בעקבות הימצאות סלמונלה בחמאת בוטנים
ארה"ב - הסתיימה חקירת אירועי הזיהום במזונות לתינוקות של Abbott Nutrition
קנדה - ריקול של פטל קפוא בגלל נורו-וירוס
ארה"ב חגגה עצמאות - פיקניק בלי סלט תפוחי אדמה?!
כשיש ספק אין ספק: הרשת החליטה על ריקול יזום לאחר חריגות שהתגלו בפס הייצור של הסלט האהוב. לאור העובדה שהמעבדות יצאו גם הן לחופשת חג ותשובות היו מתקבלות רק לאחר 7-10 ימים, החברה העדיפה לא להסתכן ולערוך ריקול מיידי למוצרים.
הריקול כלל מספר אריזות במספר גדלים וזהירות החברה השתלמה, כיוון שלא התקבלו תלונות או דיווחים על תחלואה בעקבות צריכת המוצר.
סטארבקס - ליסטריה או היסטריה?
מנגד, חובבי הרשת שטעמו מהמוצר החדש התלוננו ברשתות החברתיות ובאתרי האינטרנט כי הם סובלים מתסמיני מחלה לאחר שצרכו את המוצר (בחילות, הקאות ושלשולים). כוכבי הטיקטוק ודומיו קראו לחבריהם ועוקביהם להתפנות לבית החולים במקרה שצרכו את המוצר ואינם מרגישים בטוב.
מעבר לתסמיני מחלה התואמים לליסטריה או סלמונלה לפי ד״ר טיקטוק, הצרכנים התלוננו גם על נוכחות עצמות וגידים בעוף ואף מקרים של עוף לא מבושל.
נראה, שהסיבה האמיתית להורדת הפריט מהתפריט תישאר תעלומה, אך בהחלט נראה כי היו מספיק סיבות לכך.
מה הזמן מסמן לי? זה הכל שאריות של בישולים
לאחרונה חוזר לכותרות סיפור שפורסם לפני כמה שנים על סטודנט צעיר בן 20 שבישל לעצמו פסטה שתספיק לו לשבוע ימים. הצעיר אחסן את הפסטה בקופסא על השיש בטמפרטורת החדר וכל פעם חימם לו קצת.
ביום החמישי הייתה זו מנת הפסטה האחרונה שלו. הצעיר חימם לו מנה והרגיש כי טעמה מוזר אך ייחס זאת לרוטב עגבניות החדש שניסה. לאחר הארוחה הוא יצא לפעילות ספורטיבית במהלכה החל להרגיש לא טוב. הוא שב לביתו לאחר 30 דקות כשהוא סובל מכאב בטן, בחילות וכאב ראש. הוא שתה מים והלך לישון בתקווה שהתחושה הרעה תחלוף כשיקום.
בבוקר למחרת הוא לא התעורר לשיעורים וכשהוריו עלו לבדוק לשלומו מצאו אותו חסר חיים בחדרו.
בנתיחה לאחר המוות ובחינת מנת הפסטה שאכל נתגלה כי האוכל היה נגוע בחיידק Bacillus cereus הידוע כגורם להרעלת מזון המכונה "Fried Rice Syndrome".
חיידק זה עלול לגרום לאחת משתי מחלות עקב יצור רעלן. הראשונה, מחלה הקאתית, מאופיינת בבחילה והקאות, עייפות כללית ולעיתים גם שלשול. סימפטומים אלה דומים לסימפטומים הנגרמים כתוצאה מהרעלת מזון הנובעת מ-Staphylococcus aureus .
השנייה, הינה מחלה שלשולית, המאופיינת בשלשול מימי, התכווצויות מעיים, המלוות לעיתים בבחילה ובהקאות. בהרעלת מזון גדולה שהתרחשה בארה"ב דווחו גם כאבי גוף, חום וצמרמורות. סוג זה של הרעלת מזון דומה לזה הנגרם כתוצאה מ-Clostridium perfringens.
לרוב ההחלמה מתרחשת תוך 24 שעות ללא סיבוכים כלשהם. עם זאת, בעבר דווח על מקרי תמותה בעקבות עיכול של הרעלן הגורם להקאות כפי שמתואר בסיפורו של הצעיר.
בצילוס צראוס חובב מזונות עמילניים כמו אורז אך עלול לזהם כל מזון. כמו חברו המוזכר לעיל, קלוסטרידיום פרפרינג'נס, החיידק מייצר נבגים העמידים לתנאי בישול רגילים, שלא הגיעו ל-121 מע"צ הנדרשים להשמיד נבגים. כך תבשילים כמו פסטה ואורז, שבושלו בטמפרטורה הקוטלת חיידקים וגטטיביים, עלולים להכיל עדיין נבגים אחרי הבישול. כל עוד המזון נצרך חם או קר, הנבגים לא חוזרים למצב וגטטיבי ולא יכולה להיווצר תחלואה. אך אם המזסון המבושל שוהה בטווח הטמפרטורה המסוכן, לא חם ולא קר, הנבגים הופכים לחיידקים והמזון הופך למסוכן.
זו הסיבה שיש לשים מזון חם מייד במקרר אם לא מתכוונים לאכול אותו מיד.
קבוצת המזהמים המכונה PFASב(per and polyfluoroalkyl substances) כוללת תרכובות המיוצרות באופן סינתטי, ביניהן פחממנים המותמרים על ידי קבוצות פלואור מרובות. תרכובות אלה מיוצרות בידי האדם ומשמשות ליצירת ציפויים ומוצרים העמידים בפני חום, שמן וכתמים. ניתן למצוא תרכובות ממשפחת ה-PFAS בציפויי מחבתות וסירים, כתוספים דוחי שמן ומים, בבגדים, באריזות מזון ובחומרי בידוד של חוטי חשמל. בנוסף, משמשות תרכובות אלה גם כמעכבי בעירה בקצפי כיבוי המשמשים לכיבוי שריפות של נוזלים דליקים (כגון דלקים) ולכן נעשה בהן שימוש נרחב בעולם התעופה האזרחי והצבאי.
מהספרות עולה, כי חשיפה ל PFAS עלולה לגרום להשפעות על הכבד, על מערכת החיסון ועל ההתפתחות. עוד עולה כי אוכלוסיות שצרכו מי שתייה מזוהמים ב PFAS במשך לפחות שנה, סבלו מעלייה ברמת הכולסטרול, פגיעה בבלוטת התריס, סיכויים מוגברים לתחלואה בסרטן וכן עלייה בשיעורי ההשמנה בילדים.
לכבוד יום זה ארגון הבריאות העולמי (WHO) השיק מפה עולמית המתייחסת לאיום ההולך וגדל של מחלות זואונוטיות (מחלות המועברות מבעלי חיים לאדם). בני האדם הולכים ומתפשטים על יותר שטחים ברחבי העולם שהיו שייכים בעבר לבעלי החיים בלבד. השילוב של התפשטות האדם ביחד עם עלייה בתדירות אירועי האקלים הקיצוניים יחד עם צמצום משאבים זמינים, גורמים לגדילה משמעותית בשכיחות מחלות זואונוטיות ברחבי העולם.
טמפרטורות גבוהות מעצימות את הצמיחה, ההישרדות וההתפשטות של מחלות רבות שיכולות לעבור מבעלי חיים לבני אדם על ידי מגע ישיר, דרך וקטורים או דרך מזון ומים נגועים. ככל שהאינטראקציות בין חיות בר לבעלי חיים מבויתים ולאדם יהפכו נפוצות יותר, כך גם ההעברה וההפצה של מחלות זואונוטיות יהפכו נפוצות יותר.
שינויי מזג האוויר הקיצוניים גורמים לשינויים בהתנהגות בעלי חיים ואדם. הם משנים את הקרקע ועלולים לתרום לזיהום מים באמצעות נגר המכיל פתוגנים ורעלים המצויים בו. דבר זה יכול להוביל גם לזיהום המזון אותו אנחנו צורכים.
הדרך לעצור את עליית שכיחות המחלות היא שיתוף פעולה בין וטרינרים, ספקי שירותי בריאות, ביולוגיים ומדעני איכות סביבה לסייע בבנייה ותכנון של תוכניות מניעה ומעקב תחת הכותרת - "בריאות אחת" (One Health).
כמה עובדות מעניינות:
- חלק מהמחלות המדבקות בין בני אדם, כמו HIV, החלו כזואונוזות, אך מאוחר יותר עברו מוטציה והחלו להיות מועברות מאדם לאדם.
- טמפרטורות גבוהות משפיעות על קצב ופיזור עקיצות מפרוקי רגליים מעבירי מחלות, כגון יתושים, קרציות, זבובי חול וכו׳.
- תנאי מזג אויר קיצוניים, כולל גלי חום, יוצרים עקה בקרב מכרסמים וגורמים להם להעתיק את מגוריהם לתוך בתים בחיפוש אחר מזון ומים.
- גשמים עזים יוצרים אתרי רבייה פוטנציאלים וצמחייה צפופה ליתושים. גדילה בכמות היבולים ביחד עם גשמים עזים מעודדים התרבות מכרסמים והתרחבות האוכלוסייה שלהם.
- מחלות רבות כגון מלריה, לשמניה ומחלת ליים צפויות להרחיב את תפוצתן לאיזורים חדשים בעקבות ההתחממות הגלובאלית.
190 תלונות הוגשו על הרעלת מזון לכאורה בעקבות צריכת דונאטס מחנות Mrs. Kim's Donuts בקינגסטון, סמוך לבירת אוסטרליה, דבר שגרם לסגירת דלתות החנות בדצמבר 2021.
החשד העיקרי היה כי מדובר בנורו-וירוס ולאחר תשאול של 291 אנשים 224 מתוכם דיווחו על תסמינים. באפריל 2022 הודיעה החנות על פתיחה מחודשת תחת הנהלה חדשה.
עד כה הכל טוב... נמשיך לעקוב
משפחת מירבילה, תיירים מאיטליה, לא דמיינו בחייהם שהחופשה המושלמת שלהם בחופי שארם היפים תסתיים עבור ההורים בבית החולים ועבור בנם אנדריאה בן השש בבית הקברות. על פי הדיווח בעיתון לה-סטמפה, המשפחה חלתה ככל הנראה בהרעלת מזון חריפה. הם הועברו לאשפוז ואנדריאה נפטר בבית החולים.
מהנתיחה של גופתו של אנדריאה, לא ניתן היה לקבוע מה גרם למותו. כמו כן, חקירת המשטרה בשארם לא העלתה דבר. בכפר הנופש בו המשפחה שהתה לא דווח על מקרי תחלואה נוספים, כך שלא ניתן לקבוע בוודאות שמדובר בהרעלת מזון כפי שנמסר בתחילה, אך לא ניתן לשלול זאת.
כעת, משטרת פלרמו, עיר מגוריה של המשפחה, חוקרת את האירוע. נמשיך לעקוב.
זמן קצר לאחר השקת המוצר המדובר החלו להגיע תלונות על הרגשה לא טובה בקרב משפיענים מתחום מזון הבריאות. הסימפטומים המתוארים כוללים סוג של כשל כבד כשחלק מהנפגעים בתקרית נאלצו לעבור הסרת כיס מרה והרבה אנשים מתאשפזים ללא אבחון ברור של הבעיה ממנה סובלים.
כעת, מנכ"לית החברה מוסרת שאותר הגורם לאירוע. מדובר, לדברי החברה, בקמח המופק מזרעי עץ ה-tara, צמח הגדל במדינת פרו. הקמח נחשב מקור חלבון פופולרי למזונות טבעוניים. החברה לא יודעת מה לא בסדר בחומר הגלם והיא הידיעה למסקנה על בסיס העובדה שזהו חומר הגלם היחיד במנת העדשים שלא נמצא באף מוצר אחר.
בתוך כך ד"ר ג'ון רוג'רס, מומחה בטיחות המזון של Consumer Reports, כתב עת צרכני בלתי תלוי, ממליץ להימנע מצריכת קמח טרה עד להתבהרות התמונה.
עם הפרסום של חברת דיילי הרווסט לגבי החשד שלהם, חברת Revive Superfoods עשו אחד ועוד אחד והודיעו על הפסקה מיידית של שיווק של משקה קפוא המכיל קמח טרה ואשר נקשר לתלונות צרכנים על תסמינים זהים לתסמינים מהם סובלים לקוחות דיילי הרווסט.
יצוין שגומי טרה הוא תוסף מזון מאושר (E 415) המשמש חומר מסמיך כתלחיף לגואר גאם. בכל ההערכות הטוקסיקולוגיות שנעשו לא נמצא סיכון לבריאות האדם מתוסף זה.
הערכת מסוכנות של E 417 ע"י EFSA ב-2017
ה-FDA פתח בחקירה בחשד כי תותים טריים אורגניים שיובאו לארה"ב ממקסיקו, תחת המותגים FreshKampo או H-E-B עלולים להיות נגועים בהפטיטיס A. מדובר ברשימה ארוכה של רשתות שיווק, אך להבדיל מאירועים דומים בעבר, האזהרה לא כוללת ריקול כי מזמן פג תוקפם של התותים והם לא נמצאים יותר בערוצי הסחר. החשש הוא ממקרים בהם אנשים הקפיאו תות שדה והוא שמור כעת במקפיא. לכן יצאה הודעה לציבור הרחב ולשוק המוסדי לוודא שאין תותים מהאצווה הבעייתית באחסון בהקפאה.
חשוב לזכור שנגיפים, כמו חיידקים וטפילים חד תאיים, אינם מושמדים בהקפאה.