צור קשר
דלג על צור קשר
צור קשר
סגירה

צור קשר

checked
כניסה לאתר
דלג על כניסה לאתר כניסה לאתר
סגירה

כניסה לאתר

    .

    חדשות מהינשוף גיליון 101

    12/05/2020


    תעשיית המזון חוזרת לשגרת קורונה - הנגשת מידע מיוחד לענף


    corona
    הצוות המסור של חברת שר יעוץ והדרכה ממשיך ללוות את המשק הישראלי בכלל ואת ענף המזון בפרט במהלך השלבים השונים של משבר הקורונה. לכבוד תקופת החזרה לשגרה ומעבר לשגרת הקורונה החדשה החברה פתחה עמוד מידע מעודכן במיוחד עבור מקבלי החלטות לאורך שרשרת המזון. בעמוד הנחיות עכשוויות וקישורים חשובים והוא מתעדכן כל העת בהתאם להתפתחויות ולתגליות המשפיעות על תהליך קבלת ההחלטות. 

    כמו כן, החברה מפרסמת שם שרותי ייעוץ והדרכה מיוחדים המותאמים לתקופה זו. 


    לעמוד הקורונה



    גופים זרים - ריקולים שונים


    גרמניה - נקניק כבד בצנצנת של חברת Richter Fleischwaren בגלל שבבי זכוכית

    בריטניה - קציצות תפוחי אדמה מטוגנות (hash browns) של רשת Coop בגלל חתיכות פלסטיק. שם היצרן לא נמסר

    בריטניה - לזניה קפואה צמחונית ללא גלוטן של חברת Amy's Kitchen בגלל שבבי מתכת

    ארה"ב - בשר בקר טחון מאחת מחנויות רשת Shop Rite בגלל שבבי מתכת

    ארה"ב - ארוחת עוף קפואה עם גבינת פטה ופארו לבישול במיקרו של חברת Conagra תחת המותג Healthy Choice בגלל הימצאות אבנים.

    צרפת - ופל בלגי מצופה שוקולד שנמכר ברשת Carfourre תחת המותג Le Chalet des Gauffres בגלל חתיכות פלסטיק שקופות

    גרמניה - סלט הרינג של חברת Fleischerei Neubauer בגלל חתיכות מתכת

    גרמניה - קרם תרד קפוא של חברת Ökoland בגלל חתיכות פלסטיק

    דנמרק - זרעי אלפלפה של חברת Natur-Drogeriet מחשש להימצאות פיסות זכוכית קטנות




    ליסטריה מונוציטוג'נס - ריקולים שונים

     

    גרמניה - נקניק מסוג knackwurst עם שום של חברת Ilmenauer Wurstwaren

    צרפת - נקניק הודו של חברת Reghalal

    אירלנד - סלמון אורגני מעושן של חברת Burren Smokehouse

    ארה"ב - חמאה של חוות Wirtz תחת המותג Homestead



     

    סלמונלה - ריקולים שונים

      

    אוסטרליה וניו זילנד- סלטים עליים מוכנים לאכילה של מגוון חברות: The Loose Leaf Lettuce Company, Supreme, Fresh Frontier, Quality Produce International, Speir's Foods

    בלגיה - בשר עגל טחון מהמותג OKay

    קנדה - נגיסוני עוף קפואים, מוכנים לבישול, של חברת Ali-Pro

    בלגיה - מוצרי בשר שונים של חברת Spar Colruyt



    חיידקי א. קולי השייכים לזני ה-STEC - ריקולים שונים


    גרמניה - נקניק מסוג Wildknackwurst של חברת Bosse/Liefeith

    אוסטריה - קמח שיפון מלא של חברת GoodMills תחת המותג Finis

    אירלנד ואנגליה - נקניק פפרוני פרוס תוצרת גרמניה תחת המותג הפרטי של רשת קו-אופ



    ארה"ב - ריקול של חטיפי דג לכלבים: חשש לבוטוליזם בגלל גודל הדגים


    capelin
    מנהל המזון והתרופות הורה לחברת Icelandic Plus להוריד מהמדפים חטיפי דג טרוטנית (Capelin). מדובר בשקיות המכילות מספר דגים שלמים אשר יובשו עם המעיים. בעבר ארעו מספר ארועים של בוטוליזם מדגים שיובשו עם המעיים כי בזמן הכבישה המלח בו נעשה שימוש לא חדר אל מערכת העיכול של הדג ונבגים של קלוסטרידיום בוטולינום שרדו. 

    על פי הנחיות ה-FDA, ניתן לשווק דג שלא הוציאו ממנו את המעיים רק אם גודלו קטן מ-12 ס"מ. בדגים קטנים הכבישה אפקטיבית מספיק. 

    לא נמצא רעלן ולא דווח על תחלואה במקרה זה. החברה מתנצלת ומבטיחה להחליף את ספק הטרוטניות שלה כדי להבטיח שהם יהיו בגודל המתאים או ללא מעיים.



    ארה"ב - יישומון חדש מתריע על ריקולים


    whystle
    לורן בל היא המייסדת ומנכ"לית של חברת Whystle אשר משווקת את אפליקצית "המשרוקית" אשר שואבת מידע ממקורות מהימנים ומתריעה על ארועי ריקול. 

    השימוש ביישומון כרוך בסכום חודשי קטן וכולל הכוונה לצרכנים כיצד לנהוג בכל מקרה שמפורסם. היישומון עוסק לא רק במזון, אלא בריקולים של מוצרי צריכה נוספים. 

    בשלב זה הוא רלוונטי רק לשוק האמריקאי, אך הינשוף סבור שהרעיון עשוי לעניין את קוראיו.


    קנדה - מרגרינה מחומצנת יורדת מהמדפים


    golden ray
    משרד הבריאות הקנדי מדווח שחברת Bedessee Imports מורידה מהמדפים מרגרינה לבישול תחת המותג Golden Ray בגלל שהמוצר מחומצן (rancid). האירוע סווג כ-Class III. 

    לא ברור אם המוצר יוצר במפעלי החברה או יובא על ידה ממדינה אחרת.



    אירוע גלובאלי - עדכון התפרצות ליסטריה מפטריות אנוקי

    enoki
    מנהל המזון והתרופות בארה"ב מעדכן כי מספר החולים שנפגעו מאכילת פטריות מסוג אנוקי עלה ל-36 מתוכם ארבעה נפטרים. מדובר באנשים שחלו בסוף 2019 ורק עכשיו יודעים ממה. 

    החיידק נמצא בדגימה אקראית ומבירור רצף ה-DNA ניתן היה לברר מי נפגע מהמוצר בעבר, בתנאי שריצפו את ה-DNA מהחיידקים שבודדו מהחולים. אנו עדים לתופעה גוברת בה פיענוח רצף ה-DNA של חיידק שנמצא במזון בבדיקה שיגרתית מאפשר זיהוי חולי עבר. הדבר מזכיר מצב בו עוצרים אדם על חשד לפשע ונמצא שה-DNA שלו מתאים ל-DNA שנאסף מזירת פשע לא מפוענח שנים קודם.
    גם שלטונות אוסטרליה מודיעים על ריקול של פטריות אנוקי בשטחה.

    הפיטריות עליהן מדובר הן מסוג אנוקי והן יובאו לצפון אמריקה מדרום קוריאה.



    הונג קונג - פטולין במיץ תפוחים ניו זילנדי

    homegrown
    המרכז לבטיחות מזון של ממשלת הונג קונג מודיע על ריקול של מיץ תפוחים עם לימון, ג'ינג'ר ודבש מאנוקה, תוצרת חברת המיצים Homegrown מניו זילנד. המוצר אינו מפוסטר, כנהוג בענף המיץ, אלא "מפוסקל", כלומר המוצר עובר תהליך של "פסטור" בלחץ גבוה ללא טיפול תרמי, תהליך המכונה גם HPP.

    הוחלט להוריד את המוצר מהמדפים לאחר שמצאו בבדיקות מעבדה רמה של 150 חל"ב (ppb) פטולין במוצר. הרמה המרבית המותרת היא 50 חל"ב ברוב מדינות העולם. 

    פטולין מיוצר על ידי מספר עובשים שונים במיוחד בתפוחי עץ בשלבי ריקבון שונים. רמת הרעילות של החומר אינה גבוהה, אך הוא נמצא בפיקוח ורגולציה מחמירים.




    פיליפינים - הרעלה המונית מאכילת תבשיל עם קסאווה

    cassava
    סוכנות הידיעות הממשלתית בפיליפינים דיווחה על אירוע הרעלה שפגע בשמונים מתושבי Sagay City, שבצפון האי נגרוס. הנפגעים השתתפו בסעודה חגיגית לכבוד יום השישי הטוב, שם הגישו מאכל מסורתי בשם linugaw המכיל פניני סאגו, בטטה, בננות, אורז, חלב קוקוס ומרכיבים נוספים, ביניהם קסאווה (בעברית "מניהוט"). 

    שורש הקסאווה מכיל גליקוזידים ציאנוגניים, ואם לא מכינים אותו בצורה נכונה החומר הופך לציאניד וגורם להרעלה שיכולה להיות קטלנית. חומר זה מצוי בצמחים מסוימים כגון גלעיני משמש, נבטי במבוק, שקדים מרים ועוד.

    ככל הנראה, כמות הרעל לא הייתה גבוהה, מכיוון שאף אחד לא נפטר. הינשוף מזכיר שבשנת 2005 מעל מאה ילדים נפגעו מאכילת חטיפי קסאווה בפיליפינים, מתוכן 27 נפטרו.



    הונג קונג - ריקול של מי סודה בגלל רמות גבוהות של ברומאט

    chang
    הממשלה של הונג קונג הודיעה על הורדה מהמדפים של מי סודה תחת המותג Chang. המוצר מיוצר בתאילנד על ידי Cosmos Brewery. החריגה זוהתה על ידי ממשלת מקאו, אשר הוציאה על כך הודעה וכך התגלה שיש מוצר חריג על המדפים בהונג קונג.

    ברומאט נוצר כשחומצה ברומית מוכנסת לסביבה מיימית. הוא בדרך כלל נוצר בעקבות טיפול המים באוזון. 

    עודף ברומאט יכול עקרונית לגרום לכאבי בטן, בחילה והקאות, אך נדרשת חשיפה של כמויות מאד גדולות כדי לראות סימנים אלה. החשש העיקרי נובע מהעובדה שבכמויות גדולות של החומר גורמות לסרטן בחיות מעבדה, על אף שטרם הוכח קשר בינו לבין סרטן באנשים.

    הינשוף מזכיר אירוע ריקול של מותג המים המינרליים Dasani של קוקה קולה אחרי השקת המוצר באנגליה, בעקבות רמות גבוהות של ברומאט בשנית 2004.



    ארה"ב - רשת המסעדות צ'יפוטלה תשלם קנס של 25 מיליון דולר

    chipotle
    בהסכם פשרה, הרשת הסכימה לשלם 25,000,000$ קנס בגין שורה של הפרות בטיחות מזון, אשר גרמו לשרשרת של התפרצויות בין השנים 2015 ל-2018. מעל 1000 לקוחות נפגעו. 

    למעשה, ארועי בטיחות המזון ברשת התחילו להתגלות כבר ב-2008, כשהתרחב השימוש במערכות ניטור תחלואה מבוססות DNA. להלן רשימת התקריות: 

    מרץ 2008 - 22 מקרי הפטיטיס A ממסעדה בקליפורניה. המקור לא זוהה
    אפריל 2008 - כ-200 מקרי נורו-וירוס ממסעדה באוהיו. המקור לא זוהה
    פברואר 2009 - 11 מקרי תחלואה מקמפילובקטר ג'ג'וני במסעדה במינסוטה. המקור: זיהום צולב מעוף לחסה

    במשך שש שנים לא דווח על מקרים וברשת סברו שצרותיהם מאחוריהם. אז התחיל רצף האירועים שנכללו בפסיקה הנוכחית:

    יולי 2105 - חמישה חולי א. קולי O157:H7 ממסעדה במדינת וושינגטון
    אוגוסט 2015 - מעל מאתיים סועדים נדבקו בנורו-וירוס מעובד חולה במסעדה בקליפורניה
    אוגוסט 2015 - 64 לקוחות חלו בסלמונלוזיס. עשרים ושתיים סניפים ברחבי מינסוטה היו מעורבים והמקור היה עגבניות מיובאות ממקסיקו
    אוקטובר 2015 - 60 אנשים חלו מא. קולי O26. הם אכלו בסניפים שונים של צ'יפוטלה מ-11 מדינות, הרוב במדינות וושינגטון ואורגון השכנה. המקור לא ידוע
    דצמבר 2015 - 141 מקרי נורו-וירוס מסניף אחד בבוסטון, ככל הנראה מעובד חולה
    יולי 2017 - 130 מקרי נורו-וירוס ממסעדה בוירג'יניה. לטענת השלטונות החברה נכשלה באכיפת איסור העסקת עובד בזמן מחלה
    יולי 2018 - מעל 700 חולים בקלוסטרידיום פרפרינג'נס מאכילה במסעדה באוהיו. המקור לא ידוע

    בעקבות הפסיקה מנכ"ל הרשת, בריאן ניקול, תיאר למחזיקי עניין בשיחת זום את האמצעים בהם נוקטת הרשת לשיפור בטיחות המזון, כולל ביקורות תכופות באמצעות חברת ייעוץ, בדיקות בריאות לעובדים, שיפור מערך ההדרכות ועוד.



    ארה"ב - פריצת דרך בפיתוח חומר ציפוי נגד פתוגנים במזון

    bacteria
    חוקרים באוניברסיטת Texas A&M מדווחים שהם פיתחו חומר ציפוי למשטחים הבאים במגע עם מזון בעל פעילות כפולה. הוא גם מכיל חומר קוטל חיידקים וגם דוחה מים ובכך מונע יכולת שרידות. 

    הציפוי יוצר חספוס מיקרוסקופי המקנה למשטח הידרופוביות קיצונית, בו בזמן שהוא משלב התזה של אלומיניום מצופה בסיליקה אליה קשורים חלבוני ליזוזים הפוגעים בדופן תא החיידק.

    מאמר המתפרסם בכתב העת Applied Material Interfaces של ארגון הכימאים האמריקאים מציג תוצאות מעודדות המצדיקות מעבר לשלב הבא של המחקר היישומי. נחזיק אצבעות לחבורה מצוינת זו בטקסס.




    בלגיה - כספית בדגי מרלין

    marlin
    הסוכנות הבלגית לבטיחות מזון מפרסמת הודעת ריקול על קוביות דג מרלין קפוא של חברת Hanskin. המוצר נמכר תחת המותג Seafood Delight ונמצאו בו רמות אסורות של כספית. 

    כשדגים חיים בסביבה ימית בה ישנו זיהום תעשייתי, אחד המזהמים שמצטברים ברקמות השומן שלהם הוא מתיל-כספית. כספית אורגנית זו מיוצרת על ידי חיידקים בים בנוכחות כספית אנ-אורגנית. מתכות כבדות כגון כספית יכולות להשפיע על בריאות האדם אם הן נצרכות בכמויות גדולות, ולכן השלטונות קבעו רמות מירביות במזוננו ונעשות פעילויות ניטור במוצרים בהם קיימת נטיה להצטברות חומרים אלה. 

    החשש לכספית גובר כשמדובר בדגים גדולים כמו טונה, מרלין, כריש, דגי חרב ועוד. זאת, מכיוון שדגים אלה חיים שנים רבות ופשוט מספיקים לצבור כמויות גדולות יותר של כספית בהשוואה לדגים צעירים יותר.




    בעיה בייצור שימורי תירס של הענק הירוק

    green
    מספר מדינות מורידות מהמדפים שימורי תירס תחת המותג "הענק הירוק" (Green Giant) עקב תקלה בסגירת הקופסאות שיכולה לגרום לקלקול ולסכן את בריאות הציבור. 

    המותג הפופולרי שייך לענקית המזון B&G Foods ובחלק מהמדינות משווק על ידי ג'נרל מילס. 

    הינשוף לא הצליח לאתר את המפעל המייצר את המוצרים אשר ירדו מהמדפים בצרפת, לוקסמבורג, אנגליה, אירלנד ועוד.



    ארה"ב - התפרצות E.Coli O103 מנבטי תלתלן הסתיימה

    clover sprouts
    בהמשך לדיווח שלנו בגיליון 100 של חדשות מהינשוף, הסתיימה חקירת ה-CDC בעקבות ההתפרצות. בסך הכל נפגעו 51 אנשים מהחיידק, מתוכם שלושה נזקקו לאשפוז. אף אחד לא נפטר. 

    באמצעות ריצוף גנטי מלא (WGS) של החיידקים, וראיונות עם החולים, ניתן היה להסיק שהמקור המשותף היה נבטי תלתן שנמכרו למסעדה של Jimmy John's ולמוצרי Chicago Indoor Garden אשר הכילו נבטי תלתן. 

    רשת Jimmy John's המפעילה 2800 סניפים בארה"ב, סבלה מאז 2012 מחמש התפרצויות של א. קולי ואחת מסלמונלה. הרשת הודיעה שהיא הפסיקה לאלתר ולצמיתות להגיש נבטי תלתן במסעדות. 

    החקירה הנוכחית הובילה לקשר בין ארועי 2020 להתפרצות מסוף 2019. כל המקרים קשורים לאותה מנה של זרעים ששימשה את חברת Sprouts Unlimited להנבטת הנבטים.

    חברת שר יעוץ והדרכה ממליצה ללקוחותיה בתחום ההסעדה המוסדית והמסעדנות לשקול ברצינות את הצורך לכלול נבטים טריים בתפריט. נבטים מוקפצים ומבושלים אינם מהווים סיכון לבריאות הציבור, אך נבטים ונבטוטים הנאכלים ללא טיפול תרמי עלולים להעביר א. קולי, סלמונלה וליסטריה.



    ארה"ב - עסקת טיעון בפרשת הליסטריה של גלידות Blue Bell

    blue
    בהודעת בית המשפט מה-1/5/2020 נמסר כי הנתבעת, Blue Bell Creameries, תודה באשמה ותשלם קנס של יותר מ-19 מיליון דולר. מדובר בארועי ליסטריה שפקדו את החברה בשנת 2015. בהתפרצות אושפזו 10 אנשים, מתוכם שלושה נפטרו.

    על פי כתב האישום, כבר ב-2010 מנהל הבטחת האיכות תיעד סיכום ישיבה בה הוא התריע על נזילות מהתקרה והצטברות מי עיבוי משני מפעלי ייצור והמנכ"ל דאז, Paul Kruse, לא טיפל בליקויים. בנוסף, קרוז ביטל תכנית דיגום מורחבת שנקבעה בגלל הליקויים הסניטריים. כאשר התגלו חריגות הוא הורה להשמיד רשומות מפלילות. 

    כשנמצאה ליסטריה במוצרים, המנכ"ל נתן הנחיה להוריד מהמדפים את המוצרים, אך לא הכריז על ריקול. הוא הנחה את אנשי הסחר להגיד שהם מסירים את המוצרים בגלל בעיות מכאניות. האישומים נגד קרוז אינם כלולים בהסדר הטיעון והוא ממשיך להיות מואשם בשבעה אישומים פליליים הכוללים קשירת קשר והונאה. אם יורשע הוא צפוי לבלות את שארית ימיו מאחורי סורג ובריח.


    עבור לתוכן העמוד