צור קשר
דלג על צור קשר
צור קשר
סגירה

צור קשר

checked
כניסה לאתר
דלג על כניסה לאתר כניסה לאתר
סגירה

כניסה לאתר

    .

    מערכות ניהול איכות סביבה לפי תקן ISO 14001 -עוברים למהדורת 2015

    16/02/2017
    הגדל

    בין מהדורת 2004 למהדורת 2015

     

    ארגונים רבים מאוד בעולם, קטנים כגדולים, כבר הטמיעו מערכות ניהול סביבה לפי תקן ISO 14001. נכון להיום ניתנו מעל 300,000 תעודות לתקן ISO 14001 ב-171 מדינות ברחבי העולם.


    יתרונות הטמעת מערכת ניהול איכות הסביבה הינם רבים ומשמעותיים, במיוחד בתקופה בה הלחצים להתנהלות באופן אשר אינו פוגע בסביבה מופעל מכיוונים רבים, מעובדים ולקוחות ועד לרשויות. בין יתרונות אלו ניתן למנות את הפחתת הסיכונים לארגון באמצעות ניהול הדרישות הרגולטוריות, שיפור המוניטין בקרב מחזיקי העניין, הגברת האמון של הרשויות בארגון, שיפורים פיננסיים באמצעות ה
    מערכות הניהול שהוקמו לפי דרישות התקן סייעו לארגונים השונים להשיג את היתרונות הללו ונוספים, אך בעולם עסקי-תאגידי שמשתנה כל עת נוצר צורך לעדכן גם את התקן בהתאם. ואכן, אחרי עבודה מאומצת הושקה לקראת סוף 2015 מהדורה מעודכנת לתקן.


    כדי לאפשר לארגונים אשר הוסמכו לפי תקן ISO 14001:2004 לערוך את כל ההתאמות הנדרשות ולהיערך להתעדה לפי מהדורת 2015, הוגדרה תקופת מעבר של שלוש שנים. בהתאם, תעודות לפי התקן המיושן יהיו תקפות עד לספטמבר 2018 ולאחר מכן יינתנו תעודות לתקן רק למי שיעמוד בדרישות התקן המעודכן.


    אז מהם השינויים המרכזיים בתקן ISO 14001:2015 ביחס למהדורה הקודמת?

    • הטמעת ניהול סביבתי בתהליכי תכנון אסטרטגי של הארגון – התקן דורש כי ניהול תחום הסביבה בארגון לא יהיה עולם תוכן חיצוני ונפרד מנושאים אחרים בארגון, כפי שהיה במקרים רבים עד כה. מערכת ניהול הסביבה צריכה להיות חלק בלתי נפרד מהתכנון האסטרטגי הכולל של הארגון.
    • מנהיגות – המושג של "נציג הנהלה" אינו קיים עוד. הטמעת מערכת ניהול לפי התקן העדכני דורשת מעורבות ישירה, ויותר מכך, מחויבות ומנהיגות של הנהלת הארגון כולה לנושא. 
    • הסתכלות על מחזור החיים המלא בהתייחס להיבטים סביבתיים – אם בעבר ההסתכלות הייתה בעיקר על ההשפעות הסביבתיות בחצרי העסק, באזור פיזי מוגדר, ההסתכלות התרחבה מאוד. לפי התקן המעודכן בעת בחינת ההיבטים הסביבתיים הרלוונטיים לארגון, יש לבחון את כל מחזור החיים של פעילותו, החל בחומרי הגלם המשמשים אותו, דרך שלב השימוש וכלה בסוף חיי המוצר.
    • התייחסות משמעותית יותר למחזיקי עניין חיצוניים – במסגרת הרחבת היריעה של דרישות התקן, במהדורה זו ניתן דגש לזיהוי מחזיקי העניין, זיהוי ציפיותיהם ודרישותיהם ומתן מענה לאלו.
    • בניית אסטרטגיה תקשורתית ברורה לנושאי סביבה – התקן דורש כי ארגונים יגדירו את הנושאים אשר יתוקשרו כלפי חוץ, בהתאם לזיהוי ההיבטים הסביבתיים המשמעותיים ובהתאם לציפיות מחזיקי העניין. נדרשת הגדרה ברורה של הגורמים הרלוונטיים ודרכי התקשרות בנושאים הסביבתיים, בשגרה בחירום, בתוך הארגון ומחוצה לו.

    מעבר לשינויים מהותיים אלו בתפיסת מערכת ניהול איכות הסביבה, ישנם לא מעט שינויים טכניים. התקן המעודכן נבנה כך שסעיפיו מותאמים לתקנים הניהוליים האחרים, בין השאר כדי להקל על בניית מערכות ניהול משולבות. במקום 4 פרקים שהיו עד כה, כעת ישנם 10 פרקים לתקן.

     

    איך עוברים בין המהדורות של התקן?

     

    כפי שתואר מעלה, המהדורה המעודכנת של התקן טומנת בחובה שינוי תפיסתי מהותי ולא מעט שינויים נדרשים בעקבות זאת במערכת הניהול הארגונית המותאמת לדרישות התקן.
    אין צורך ואף לא מומלץ לעשות את כל המעבר בבת אחת – רצוי להטמיע את השינויים במערכת הניהול הסביבתי של הארגון באופן הדרגתי ומובנה.

     

    צריכים עזרה במעבר חלק לדרישות מהדורת 2015?

     

    שר יעוץ והדרכה מציעה שירות לשדרוג ohad@2sher.co.il

    עבור לתוכן העמוד