חדשות מהינשוף גיליון 79
צרפת - מכון פסטר מדווח על פתוגן חדש המאיים על פגים דרך המזון
בעקבות התפרצות בה מתו שלושה פגים ורביעי חלה בשנת 2013, מכון פסטר מפרסם כי הגורם היה חיידק פתוגן חדש, שלא היה ידוע עד כה. הם נתנו לו את השם Rouxiella chamberiensis. השם מנציח את מנהלת המכון ושותפתו של לואי פסטר Emile Roux ואת בית החולים בו החיידק התגלה לראשונה.
המזון המזוהם היה מיועד להזנה פראנטרלית והזיהום התרחש בעקבות "תקלת ייצור מבודדת". היצרן, מעבדות Marette השהה את הייצור ולבסוף החברה נסגרה.
באופן מפתיע החיידק מתרבה בטמפרטורה שבין 4 ל 37 מעלות צלסיוס.
חוקרי המכון פיתחו שיטה לזיהוי החיידק בתרבית.
ארה"ב - גופים זרים ממתכת בתערובת להכנת מקרוני וגבינה
חברת הענק Kraft הודיעה כי היא מסירה מהמדפים תערובת להכנת מקרוני וגבינה, מוצר יסוד בדיאטה האמריקאית, כי עלולים להימצא במוצר שבבי מתכת. לטענת החברה, מקור הזיהום הוא בפיסת ניירוסטה שנתקעה בציוד הייצור ואשר השתפשפה באופן שהכניס גרדים למוצר.
לא דווח על פציעה.
ארגנטינה - התפרצות טריכינלה
שירות הבריאות הלאומי ואיכות המזון בארגנטינה מדווחים על כ-170 בני אדם אשר נדבקו בהתפרצות של הטפיל טריכינלה במדינה. ככל הנראה, המקור לזיהום הינו מנקניקיות בשר חזיר אשר שווקו ללא בדיקה ואישור של הרשויות.
בעקבות המקרים החלו הרשויות בבדיקה מול הקצבים במסגרתה בוצעו בדיקות מעבדה והוצאו לשחיטה מעל 500 חזירים. מדובר בטפיל מעיים המועבר לאדם כתוצאה מאכילת בשר נא או בשר שבושל במידה שאינה מספקת.
יודגש כי הדרך למניעת הידבקות במחלה הינה שילוב של צריכת בשר שנבדק ואושר על ידי גורם וטרינרי והקפדה על תהליכי בישול מספק לפני הצריכה.
ארה"ב - חברת נסטלה תפסיק את השימוש בצבעים ובטעמים מלאכותיים במוצרי השוקולד שלה
החברה הודיעה כי כחלק מהיותה קשובה לדרישות צרכניה, עד לסוף שנת 2015 יופסק השימוש בצבעים ובטעמים מלאכותיים בחלק מחטיפי השוקולד המיוצרים על ידה (מעל 250 מוצרים).
בכוונת החברה להחליף את המרכיבים המלאכותיים בתחליפים טבעיים, כאשר השאיפה הינה להשאיר את טעמו ואת מחירו של המוצר - ללא שינוי משמעותי. בנוסף הצהירה החברה כי כל ממתק חדש אשר ייוצר על ידה , ייוצר גם הוא ללא צבעים או טעמים מלאכותיים.
ארה"ב - תהליכי הניקיון המקובלים במעדניות נמצאו לא אפקטיביים מספיק בטיפול בחיידקי ליסטריה מונוציטוג'נס
מחקר חדש מצא כי תהליכי הניקיון הסטנדרטיים המקובלים במעדניות אינם מספיקים לצורך מניעת זיהום סביבת העבודה בחיידקי ליסטריה.
במחקר בו נלקחו 4,500 דגימות ממשטחים ומסביבת העבודה ב 30 מעדניות שונות נמצא כי בכ-9.5% מהמשטחים התקבלו תוצאות חיוביות לבדיקת החיידק.
בשלבי המחקר הבאים יבחנו החוקרים שיטות ותהליכי ניקיון חדשים במעדניות ואת השפעתם על תדירות הופעת החיידקים בסביבת העבודה.
יצרני מזון נדרשים לנטר ולהבטיח את ניקיון סביבת העבודה מחיידקי ליסטריה, לעומת מעדניות בהן אין דרישה מפורשת. עם זאת, עצם העובדה שבחלק מהמעדניות שנבדקו לא נמצא כלל הזיהום - מצביעה על כך שהדבר אפשרי.
ארה"ב - ה FDA ימליץ לסובלים מאלרגיה לבוטנים להימנע מצריכת אבקת כמון
בעקבות עליה במקרים בהם מוצרים המכילים כמון הוחזרו מן השוק מחשש להימצאות בוטנים לא מוצהרים הוחלט ב FDA לייעץ לאנשים הסובלים מאלרגיה לבוטנים להימנע מצריכת מוצרים המכילים אבקת כמון.
בחלק ממשלוחי הכמון הטחון שנבדקו על ידי ה FDA נמצאו עקבות בוטנים - החומר יכול להופיע במוצרים לבדו כתבלין, בתערובת תבלינים או כחלק ממרכיבי מוצרים מוגמרים.
ה FDA ממליץ לצרכנים לסקור את רשימת המוצרים שפורסמה על ידו, ומזכיר כי יש לסקור את רשימת הרכיבים המופיעה על גבי אריזות המוצרים ולהיזהר מצריכתם של מוצרים המכילים כמון.
אנגליה - אזהרה ודגשים למכירת נרקיסים בסופרמרקטים
לקראת עונת הנרקיסים, הוזהרו סופרמרקטים ברחבי אנגליה במכתב שהועבר אליהם מטעם שירותי הבריאות במדינה מהסיכונים שבאכילת נרקיסים ע"י צרכנים במקרה של טעות בזיהוי הפקעת.
על פי המכתב, התבקשו בעלי החנויות להפריד בצורה ברורה בין הנרקיסים לבין מדפי מכירת הפירות והירקות המיועדים למזון וזאת כיוון שלעיתים אנשים מבלבלים בין פקעת הנרקיס לבין פקעות של ירקות מאכל שונים דוגמת בצל.
אכילה של נרקיסים יכולה לגרום להופעתם של הקאות ושלשולים ולגירוי בחלל הפה והגרון, סימנים אלה עשויים להימשך בין מספר שעות ועד יממה.
ארה"ב - חשש להתפרצות דלקת כבד נגיפית מסוג A בעקבות זיהום במסעדה
לאחר שעובד במסעדת Dogwood Southern Table & Bar אובחן חיובי להימצאות נגיף הפטיטיס A , משרד הבריאות קרא לאנשים אשר ביקרו במסעדה בין התאריכים 4-10/2 ולא חוסנו בעבר כנגד הנגיף להתחסן מחשש להדבקה. יתר עובדי המסעדה חוסנו לאחר שזוהה המקרה.
העובד לא עסק בפעילויות הכנת מזון במסעדה, עם זאת עסק בניקיון שולחנות ובהגשת מזון לשולחנות והפסיק עבודתו בתאריך 10/2/15.
דנמרק - ליסטריה מונוציטוגנס בבשר חזיר
רשויות הבריאות בדנמרק מודיעים על איסוף של מוצרי בשר חזיר רזה מבושל אשר יוצר בצרפת בשל זיהום בחיידקי ליסטריה מונוציטוגנס.
על פי ההודעה שפורסמה, הזיהום זוהה בבדיקה עצמית של היצרן הצרפתי בה נמצא ריכוז גבוה של הפתוגן.
לא דווח על מקרי תחלואה המקושרים למוצרים שבנדון, עם זאת - הצרכנים מתבקשים שלא לצרוך את המוצרים ונקראו להחזירם.
קנדה - חשש לקלוסטרידיום בוטולינום בדגים ארוזים מראש
חברת Elite Salads International מורידה מן המדפים מוצר בודד, דג לבן ארוז מראש, מחשש להימצאות חיידקי קלוסטרידיום בוטולינום במוצר.
ההחלטה על החזרת המוצרים מן השוק התקבלה בעקבות פעילות בקרה של הרשויות (CFIA) וייתכן כי בהמשך תוביל החקירה להחזרתם של מוצרים נוספים.
עד כה, לא דווח על מקרי תחלואה המקושרים למוצר זה.
צרפת - ריקול של טחינה מחשש לזיהום בסלמונלה
חברת Rapunzel הודיעה על החזרה יזומה של מוצרי טחינה ממגוון אצוות ותאריכי ייצור בשל חשש לזיהום המוצרים בחיידקי סלמונלה. לא דווח על מקרי תחלואה המקושרים לצריכת המוצרים, הצרכנים אשר מחזיקים באחד מהמוצרים, נקראו להחזיר את המוצר לחנויות.
קנדה - ריקול של גבינה מחשש להימצאות סלמונלה
אנגליה - ריקול של מיץ מחשש להימצאות מיקוטוקסינים
חברת Hancocks Cash & Carry מורידה מן המדפים משקה מיץ Vidal Space Juice לאחר שבבדיקה שבוצעה, נמצאו רמות גבוהות של עובשים.
למרות שעובשים אינם מהווים גורם סיכון ישיר לבטיחות מזון, בשל החשש להימצאות עובשים מפרישי מיקוטוקסינים במוצרים - הוחלט להחזיר את המוצר מהשוק.
לא דווח על תחלואה המקושרת אל המקרה.
אנגליה - ריקול בעקבות ייצור בתנאים לא היגיינים
ארה"ב - ריקול של מזון כלבים מחשש לזיהום בסלמונלה
צרפת - ריקול של ארוחת צהרים ארוזה מחשש להימצאות גוף זר
חברת Lustucru מורידה מהמדפים ארוחת צהרים ארוזה פוזילי בולונז מחשש להימצאות גופים זרים במוצר.
לא דווח על פגיעה בצרכנים בעקבות המקרה.
צרפת - ריקול של נקניק מיובש מחשש להימצאות סלמונלה
ארה"ב - ריקול של אגוזי מלך מחשש לזיהום בחיידקי סלמונלה
ארה"ב - ריקול של אבקת שום אורגנית מחשש לזיהום בסלמונלה
חברת Vitamin Cottage Natural Food Markets מורידה מהמדפים שתי אצוות של אבקת שום אורגנית המשווקת תחת המותג Natural Grocers מחשש לזיהום המוצר בחיידקי סלמונלה.
ארה"ב - ריקול של חטיפי בשר לכלבים מחשש לזיהום בסלמונלה
חברת Pet International המייצרת מוצרי מזון לבעלי חיים , הורידה מן המדפים חטיף בשר לכלבים הנמכר תחת המותג BUSTER'S מחשש להימצאות חיידקי סלמונלה במוצרים. ההחלטה התקבלה לאחר שבבדיקות שגרתיות של מחלקת החקלאות של קולורדו נמצאה תוצאה חיובית בבדיקת סלמונלה.
לא דווח על מקרי תחלואה המקושרים לצריכת המוצרים.
דנמרק - סיכון מעודף בויטמינים A ו- D בתוספי תזונה
ארה"ב - התפרצות סלמונלה במסעדה בטקסס
ארה"ב - בשר דביבונים נמכר למאכל בסופרמרקט
הונג קונג - ריקול של מוצרי פטריות מיובשות עם חריגה ברמות קדמיום
אוסטרליה - חשש להימצאות נגיפי הפטטיס A בפירות יער קפואים
אזרבייג'ן - בוטוליזם בעגבניות מוחמצות
ארה"ב - התפתחויות בנוגע להרעלת הליסטריה מתפוחי העץ של חברת Bidart Brothers