צור קשר
דלג על צור קשר
צור קשר
סגירה

צור קשר

checked
כניסה לאתר
דלג על כניסה לאתר כניסה לאתר
סגירה

כניסה לאתר

    .

    תכנית מעש"ה (מניעה ע"י שינוי התנהגות) לשיפור תרבות בטיחות המזון בארגון

    סוג: קורס, סדנא וליווי פרויקט
    משך: קורס 24 שעות, סדנא 4 שעות + ליווי שנתי
    קהל יעד: ארגונים שהחליטו שמניעת אירועי בטיחות מזון אפשרית רק דרך שינוי התנהגות ותרבות
    תמצית: תכנית מעש"ה היא פיתוח ייחודי של חברת שר לקידום מתמיד של תרבות בטיחות המזון בארגון. שימוש במתודולוגיה של תצפיות מתוכננות ומשוב מיידי לשינוי תרבות בטיחות המזון ולעידוד העובדים לקבל אחריות על בטיחות המוצרים. שר מלווה את התכנית במהלך השנה הראשונה
    הערה: הקורס יינתן בשלושה מפגשים ומיועד לצוות המוביל של התכנית. הסדנא מיועדת לכל העובדים בארגון וניתנת בקבוצות קטנות. כולל ערכת הפעלה לשימוש הארגון

    רקע כללי

    ייצור מזון ורכיביו מגלם בתוכו לא מעט גורמי סיכון לבריאות הציבור מהם יכולים צרכנים להיפגע. אחריות היצרן הינה לעשות כל שניתן על מנת להבטיח שאירוע מעין זה לא יקרה.

    אימוץ מערכות ניהול בטיחות מזון המבוססות על תנאי ייצור נאותים ועל HACCP מבטיח רמה גבוהה של הגנה על הצרכנים, רק בתנאי שכל העובדים: א. יודעים את חלקם במאמץ. ב. מודעים להשפעת התנהגותם על בטיחות המזון. ג. מעורבים בהקמה ותחזוקה של מערכת ניהול בטיחות המזון. ד. מחויבים להצלחת הארגון.

    במילים אחרות, מניעת תקלות שיכולות לגרום לפגיעה בצרכנים תלויה בעובדים ובהתנהגויות שלהם. תכנית מעש"ה (מניעה ע"י שינוי התנהגותי) מבוססת על עקרונות אלה. התכנית מתמקדת בארבעת היסודות המשפיעים על התנהגות העובד: ידע, מודעות, מעורבות ומחויבות.

    התכנית מחוללת שינוי התנהגותי מדיד ותוצאתה מתבטאת בהקטנת מצבים בהם יכול להיווצר סיכון לצרכן: פחות אי התאמות, פחות גופים זרים, פחות חשש לזיהום צולב וסיכוי קטן יותר להתרחשות אירוע בטיחות מזון.

    מבנה התכנית

    שלב 1 - הקמת צוות היגוי מעש"ה אשר ינווט את התהליך בארגון. הצוות מקבל הרצאה של שעתיים המתארת את הרציונל של התכנית ומציגה את הטכניקה שלה.

    שלב 2 - מינוי צוות צופי מעש"ה מקרב ההנהלה והנהלת הביניים (גודל הצוות תלוי בגודל הארגון ומונה כ- 10% מהעובדים). הצוות מקבל סדנא של שמונה שעות בה חבריו לומדים: א. את מגוון ההתנהגויות המשפיעות על בטיחות המזון החל מהלבוש וההיגיינה האישית של העובדים, דרך סדר וניקיון בסביבת העבודה וכלה בהתנהגויות ספציפיות הקשורות למטלות אותן מבצע כל עובד. ב. טכניקות תצפית אפקטיבית וכלי תיעוד. ג. דרכי מתן משוב והתמודדות עם מעמד המפגש בין צופה לנצפה.

    שלב 3 - הדרכה פרונטאלית של שעה וחצי לכל העובדים בקבוצות של עד 25 עובדים בה יוצג להם הקשר בין התנהגות לבין בטיחות מזון ושיטת מעש"ה.

    שלב 4 - יישום תכנית התצפיות בארגון המבוססת על תצפית שבועית של 10 דקות ע"י כל אחד מהצופים. זירת התצפית והאנשים הנצפים מתוכננים מראש באופן שיבטיח צפייה במרבית ההתנהגויות השונות במפעל. במהלך התצפית הצופה מתרשם מהתנהגות הנצפים באותה תחנת עבודה, מסביבת העבודה ומהסדר והניקיון. הצופה משוחח עם הנצפים, מחזק אותם על התנהגויות חיוביות ומתקן התנהגויות שליליות תוך הסבר המקשר בין ההתנהגות הלא רצויה לבין בטיחות המוצר. תוצאות התצפית מתועדות על גבי כרטיס תצפית ללא זיהוי של העובד הנצפה. תוצאות התצפיות מועברות לצוות ההיגוי ולנציג חברת שר לניתוח ואבחון. על בסיס ניתוח התוצאות ניתן יהיה לקבוע את מידת האפקטיביות של התכנית, את נקודות החוזק של הארגון ואת נקודות החולשה.

    שלב 5 - לאחר שנה (של מאות תצפיות), הארגון יקיים אירוע חגיגי מסכם לכל המפעל ובו צוות ההיגוי והצופים מציגים את תוצאות התכנית ואת הלקחים ממנה.

    עבור לתוכן העמוד