
ת"י ISO 22000 גירסת 2018
ביוני 2018 פורסמה המהדורה החדשה של תקן ISO22000, תקן זה, אשר פורסם לראשונה ב-2005, מגדיר את העקרונות הבסיסים להקמה ויישום מערכת לניהול בטיחות מזון עפ"י עקרון ה-PDCA (Plan-Do-Check-Act). חלק מדרישות התקן חופפות לדרישות ISO9001 למערכות ניהול איכות, וחלקו מתמקד רק בבטיחות מזון (כולל HACCP).
בשנת 2015 התפרסמה מהדורה עדכנית לתקן ISO9001, לאחר פרסום תקן זה, ולאורו החלו להתעדכן גם תקני מערכות ניהול נוספות כדוגמת ISO14001 לניהול מערכות איכות סביבה, ISO45001 לניהול מערכות בטיחות בעבודה וביניהם גם ISO22000 לניהול מערכות בטיחות מזון. מבנה התקנים השתנה, והתקבע פורמט אחיד לכולם (High level structure) והוא כולל 8 פרקים:

שינויים עיקריים שבוצעו בתקנים הנ"ל הינם דרישות לזיהוי מחזיקי עניין ודרישותיהם, אימוץ גישה פרואקטיבית המבוססת על סקר סיכונים והזדמנויות, דרישה לניהול ובקרת שינויים, ביטול הדרישה לנהלי חובה, ביטול דרישה לנציג הנהלה (האחריות הינה על כלל ההנהלה).
בנוסף, במהדורת 2018 של תקן ISO22000 שונו ההגדרות לקביעת אמצעי הבקרה הקריטיים CCP/PRP וכן אופן הטיפול הנדרש במקרה של חריגה, שינויי זה מאפשר בחינה מחדש של אמצעי הבקרה והגדרתם.
לאור עדכון תקןISO22000 מהדורת 2018, נדרש לבחון ולעדכן הנושאים הבאים במערכת בטיחות המזון
CCP יגדיר גבולות מדידים בלבד, אשר עמידה בהם תבטיח שגורם הסיכון לא יהיה מעל הרמה הקבילה. בחריגה מגבולות אלו לא ניתן יהיה לאשר המוצר כמו שהוא.
oPRP יגדיר קריטריון פעולה הנסמך על ראיה סובייקטיבית (כגון: תצפית), כאשר עמידה בגבולות אלו תתרום לביטחון שגורם הסיכון לא יהיה מעל הרמה הקבילה. בחריגה יבחנו השלכות הכשל על בטיחות המוצר, הגורם להם יאובחן והחלטה לגבי המוצר תהיה לאור המידע שנאסף.
10. בקרת אמצעי ניטור ומדידה - במהדורה זו חודדה הדרישה של כשל במכשיר ניטור ומדידה, הארגון יבחן את ההשלכות על בטיחותם של מוצרים שכבר יוצרו. מכאן שנכון יהיה שתדירות אימות הדיוק תהיה כזו שתבטיח שבמקרה של תקלה, ניתן להבטיח את בטיחות הצרכנים.
11. סקר הנהלה- לאור השינויים שבוצעו בתקן נוספו התשומות הבאות: תוצאות אימות המערכת, מידע רלוונטי מתקשורת פנימית וחיצונית, אפקטיביות הפעולות לטיפול בסיכונים והזדמנויות, שינויים בהקשר הארגוני, מידת התאמת המשאבים.
12. פעולות מתקנות- השינויים דומים לדרישות בתקן ISO 9001 ובתוך כך, ביטול פעולה מונעת (אלו יזוהו במסגרת הערכת הסיכונים וההזדמנויות).
כותבת המאמר הינה שחר גליקמן (B.Sc.) יועצת בחטיבת איכות ובטיחות מוצר. לליווי להתעדה או שדרוג לתקן ISO 22000 ניתן לפנות למנהלת חטיבת איכות ובטיחות מוצר, שרון ירון במייל Ysharon@2sher.co.il
למידע על יום עיון עדכון מהדורה ISO 22000 לחצו כאן
לקורס פנים ארגוני לחץ כאן